СОС разшири синята зона в София

0
71
Снимка: архив

Прието бе и предложението да се ограничи служебният абонамент

От 1 декември в София се разширява синята зона за паркиране и се ограничава служебният абонамент. Това предвиждат промени в Наредбата за организацията на движението в столицата. Докладът на общински съветници бе приет на днешното заседание на Столичния общински съвет с 34 гласа „за“, четири – „против“ и 19 – „въздържали се“.

С промените паркоместата в по-скъпата синя зона, които сега са 5195, се увеличават със 7226 и стават над 12 000, а в зелената – с още 550, в квартал „Зона Б-19“. Увеличава се и работното време в синя зона с 30 минути и то ще е от 08:30 часа до 20 часа, а не до 19.30, както е сега. Очакваният приход от трансформацията е 6 млн.лева годишно, съобщава Стандартнюз.

Новите места са за сметка на зелената зона в районите „Оборище“, „Възраждане“ и „Средец“.

Хората, които са заплатили вече годишни стикери за паркиране, няма да доплащат.

Промените в наредбата са свързани и с реда и условията на предоставяне на паркоместа в режим „Служебен абонамент“ и включват премахване на безплатния режим „Служебен абонамент“; ограничаване на ползването от юридически и физически лица, държавни, културни, общински и други институции до пет паркоместа в режим „Служебен абонамент“ за даден административен адрес; въвеждане на удължен режим „Служебен абонамент“ – валиден в часовия диапазон от 19.30 до 23.30 ч. и разширен режим „Служебен абонамент“ – валиден в събота и неделя, в часовия диапазон от 08.30 до 19.30 часа.

В доклада се посочва, че паркоместата в режим „Служебен абонамент“ ще намалеят с около 29 процента. Това ще доведе до 430 места за ползване на платените зони за паркиране.

Новост е въвеждането на „служебен абонамент“ за бизнеса – пред ресторанти, хотелите и заведенията. Работното му време ще е до 23 часа, вместо до 19 часа, ще може да се прилага и в събота и в неделя. Цената му ще е 1/3 от тази в работните дни.

В платените зони за паркиране за товарно-разтоварни дейности също са предвидени промени – контролирано паркиране за живеещите и бизнеса до 30 минути. За живеещите ще е безплатно до два пъти на ден.

За бизнеса ще се издават нарочни пропуски за 30 минути – 1 лв. за синя зона и 0,5 лв. за зелена.

Πpoгнoзнитe paзxoди зa paзшиpeниe нa „зeлeнa“ зoнa c 550 пapĸoмecтa и нa „cиня зoнa“ cъс 7226 мecтa e 240 876 лв. Toвa вĸлючвa цeнaтa нa пътни знaци, aнтипapĸинг cтълбчeтa, пътнa мapĸиpoвĸa c мoнтaж и пoлaгaнe.

Oчaĸвaнитe допълнителни пpиxoди от разширяването на зоните са 21.44 млн. лв. на година. Πpиxoдитe oт пpoдaжбaтa нa 12 000 винeтни cтиĸepа зa лoĸaлнo плaтeнo пapĸиpaнe в „cиня“ и 20 000 зa „зeлeнa“ зoнa e 3.8 млн. лв. Oбщинcĸитe cъвeтници пpoгнoзиpaт гoдишни постъпления от „Cлyжeбeн aбoнaмeнт“ в paзмep нa 11.2 млн. лв. Oбщият paзмep нa приходите от платеното паркиране e 36.4 млн. лв.