Денков: Атакуват ни, защото засегнахме интереси на недосегаеми от закона

0
72
Снимка: архив, БНТ

Премиерът похвали мерките на правителството в борбата с корупцията

През последните 8 месеца България се е отлепила от корупционното дъно. Това заяви в началото на днешното правителствено заседание министър-председателят Николай Денков.

„Много интереси на недосегаемите от закона бяха засегнати с прекъснатите корупционни схеми и мерките за прозрачност на публичните харчове. Това е причина за постоянните атаки към кабинета и към част от неудобните министри”, заяви Денков.

Днес правителството ще одобри меморандум за сътрудничество с Асоциация „Прозрачност без граници”. „Този документ е продължение на нашата основна линия в управленската програма за противодействие на корупцията”, допълни Денков.

Той даде примери за успешна борба с корупционните схеми през последните месеци: „Спряхме порочни инхаус поръчки на Държавната консолидационна компания за около 800 млн. лева и възстановихме предплатени суми и дългове. Прекратихме схемата на ГКПП Капитан Андреево и върнахме държавния контрол върху храните, които влизат в България. Спечелихме епичната битка за Пловдивския панаир и попречихме той да бъде подарен на почетния консул на Русия в България. Сложихме край на източването на хазната чрез пътни ремонти. Въведохме правила за финансирането на общините, за да не се раздават пари според това какъв е „цветът” на кмета. Преобразихме начина, по който се разпределят средствата за спорт”, заяви премиерът.

„Всичко това се случи, защото в управлението има съществена промяна, дори и рамкирана в „сглобка“, каза Денков.