НАП: На събора в Рожен масово не са се издавали касови бележки

0
64
Съборът в Рожен Снимка: Валентин Хаджиев/24 часа

Това установила проверка

На събора „Рожен 2023“ масово не са се издавали касови бележки. Това установи проверка на Националната агенция за приходите.

Проверени са повече от 22 временни заведения и магазинчета, като са установени общо 17 нарушения, за които са съставени актове. Те са предимно за неиздаване на касова бележка и липса на фискално устройство, като в няколко от обектите фискалните инспектори са констатирали повече от едно нарушение, съобщиха от пресцентъра на НАП.

В рамките на контролната кампания служителите на НАП са извършили явни и тайни наблюдения, като в проверките се е включил и т.нар. „таен клиент“, чрез който безспорно е установено, че част от търговците не издават документи за извършените продажби.

„Главният фокус на НАП при проверките както по време на събора в Рожен, така по морските ни курорти е коректното отчитане на приходите от продажби на стоки и услуги в търговските обекти. Неведнъж сме се обръщали към потребителите със съвет да изискват своя касов бон, тъй като по този начин те осъществяват граждански контрол върху отчитането на приходите, стават гарант за лоялна конкуренция и защитават потребителските си права“, каза Румен Спецов, изпълнителен директор на НАП.