Николай Денков: Няма как да помагаме на зърнопроизводители, които са били на печалба през 2023 г.

0
65
Николай Денков и министърът на земеделието и храните Кирил Вътев КАДЪР: БНТ

Всички искания за смяна на министър Вътев са неадекватни, заяви премиерът

Всички искания за смяна на министър Вътев са неадекватни. Това заяви премиерът акад. Николай Денков на брифинг пред журналисти тази вечер.

Той подчерта и че днес по време на среща на протестиращите със земеделския министър са се появили нови искания. „При това положение тези 150 млн. лв., които обещахме вчера, няма как да тръгнат към земеделците, първо трябва да подпишем меморандум с тях“, каза премиерът.

„Подаването на годишна данъчна декларация е задължение за всеки бизнес. Нежеланието на зърнопроизводителите да докажат загубите си за 2023 година, за да се възползват от предложението на кабинета за допълнителна финансова подкрепа, е необяснимо“, допълни Денков.

Той посочи, че от 2018 до 2020 г. всяка година зърнопроизводителите са декларирали печалби от порядъка на 900 млн. лв. до 1 млрд. лв. годишно. „През 2021 г. печалбите им вече бяха 2 млрд. лв., а през 2022 г. достигнаха 3 млрд. лева. Дали през 2023 г. са на загуба предстои да видим от годишните им данъчни декларации“, посочи премиерът Денков.

Неслучайно тези протести се организират непосредствено преди ротацията, каза още той.

Министър-председателят и земеделският министър се срещнаха в неделя с представители на аграрния сектор и предложиха държавна помощ, но само на зърнопроизводители, които докажат пред НАП, че са претърпели загуби през 2023 г. Денков обеща допълнителни 150 млн. лева, които ще бъдат отделени за секторите на животновъдите, млекопреработвателите, производителите на плодове и зеленчуци.

Тази вечер той е прегледал със земеделския министър новите искания на протестиращите, но подчерта, че няма как да оказват помощ на производители, които са били на печалба през 2023 г. „Нито с български, нито с европейски средства“, каза той.