Пеканов смята, че „леко нарастване“ на дълга не би довело до страховити последици

0
26
Атанас Пеканов
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС Ясен Киров - ГЕРБ/СДС
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС
Ясен Киров - ГЕРБ/СДС

Най-рисковите сценарии няма да се осъществят, но не можем да допуснем прекалено високи дефицити, коментира той

Няма опасност от финансова катастрофа в България, страната ни има солидни публични финанси, разполага с втория най-нисък дълг към БВП в ЕС и е далеч от средните стойности на задлъжнялост на икономиките в Европа, коментира вчера вицепремиерът Атанас Пеканов.

Най-рисковите сценарии няма да се осъществят, но не можем да допуснем прекалено високи дефицити, както и да продължим безкрайно програмите за помощи към бизнеса, които не са таргетирани.

Доходните политики са важни, иначе може да продължи прекалено бавната ни конвергенция към европейския стандарт на живот, коментира Пеканов.

ГЕРБ/СДС

Той е съгласен дефицитът да е над 3%, но 7% при висока инфлация и рекордно ниска безработица не е добър вариант. На партиите, които са в предизборна кампания, трябва да се каже, че не можем да си позволим подобни дефицити. Затова и трябва да има апел за частично затягане на коланите.

Вицепремиерът смята, че заради кризата леко нарастване на дълга не би довело до страховити последици, тъй като за ЕС средният дълг към БВП е 60-70%, без да е фатално.