Николай Василев: Дългът на България расте с 1 милиард на месец – най-бързо в историята ни

0
207
Николай Василев

По думите му мерките вдигат инфлацията, а някои от тях определи като „перверзия“

„Дългът на България се увеличава с най-голямата скорост в историята ни“, коментира пред БТВ Николай Василев.

„В момента се харчат по 362 лева на секунда, 21 хиляди лева на минута, 1.3 милиона на ден и 1 милиард на месец. Ако правителството изкара целия си мандат, публичният дълг в края на мандата ще бъдат 52 милиарда лева според техните разчети“, коментира още той.

„Да се харчат пари наготово, според мен е недостойно. Сегашните политици крадат от бъдещето на децата ни, за да си купят политическа сигурност сега“, добави Василев.

Според него мерките не може да се нарекат антиинфлационни.

„Те са проинфлационни даже. Когато правителството харчи повече, особено за социални разходи, вдига инфлацията, така че това изобщо не е предмет на спор“, обясни още Василев.

По думите му 0% ДДС за хляба няма да се отрази в крайната цена за потребителите, а може да доведе до злоупотреби, както и да породи желание и в други сектори да се иска подобно нещо.

Василев нарече мерките за горивото антисоциални мерки, защото бедните плащат сметката на богатите.

Тези, които нямат автомобили или зареждат малко гориво, тези, които плащат ниски сметки за ток и вода – ще са ощетени. Това са перверзни мерки, заяви той.

„Всъщност веригите в пазарна икономика могат да сложат, каквито цени искат. Те могат сега да вдигнат цената на 5 лв. и да с отстъпката да получават от държавата 25 стотинки, да намалят на 4,75. Подобни неправилни мерки могат до доведат и до друг вид изкривявания. Сега, ако българското гориво е доста по-евтино от това в съседни държави, ще имаме много чужди шофьори, транзитни и други, които ще пълнят в България и няма лошо в това, но ще получават субсидия от българските данъкоплатци. Това е неправилно, значи ние с нашите оскъдни пари ние по-бедничка държава ще плащаме на чуждите шофьори субсидия за гориво, разбирате ли? Който мисли подобни мерки, е популист, но не разбира от дълбочината на въпроса“, коментира Василев.

Според него е дошъл и краят на евтините кредити.