Размениха шефовете на БЕХ и АЕЦ „Козлодуй“

0
112
АЕЦ "Козлодуй" Снимка: БНТ

Решенията са вписани в Търговския регистър

Българският енергиен холдинг (БЕХ) има нови двама изпълнителни директори – Валентин Николов и Галина Тодорова. До вчера Николов беше изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“. Също до вчера БЕХ се оглавяваше от Иван Андреев, който с решение на съвета на директорите на БЕХ става директор на АЕЦ „Козлодуй“. Така двамата с Николов размениха постовете си.

Решение да бъде сменено ръководството на БЕХ взе в края на миналия месец служебният министър Владимир Малинов, като мотиви за смяната не бяха обявени.

В момента АЕЦ „Козлодуй“ работи с наполовина натоварени мощности заради ремонт на шести блок. Причината – проблеми в един от четирите парогенератори на блока. След спирането на мощността обаче се стигна и до инцидент в АЕЦ-а, при който изтекоха близо 8,5 кубика радиоактивна вода в херметически затворено пространство. Стигна се дотам, че въпреки че няма пострадали, се наложи енергийният министър да даде обяснение в пленарната зала.

Новият директор на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Андреев вече е оглявал централата. Бил е и заместник-директор на ядрената мощност. Кариерата му започва именно в „Козлодуй“ през 1990 година, като е работил в пети и шести блок на централата. Бил е директор „Развитие и модернизация“ в АЕЦ.