Съветник на земеделския министър: „Промяната“ са поели ангажименти за Капитан Андреево, които не могат да изпълнят

0
116
Пламен Абровски

Агенцията по храните при кабинета „Петков“ ползвала частни лаборатории за изследване на проби от плодове и зеленчуци

За мен по-скоро не е важен въпросът защо беше сменен г-н Вълчанов (Христо Вълчанов, бивш директор на БАБХ), а защо ден след като държавата удвои капацитета за изследване на проби на „Капитан Андреево“ и няколко дни преди знаковото гласуване за Шенген, „Продължаваме промяната“ повдига темата за границата отново“. Това каза в интервю за предаването „Тази сутрин“ Пламен Абровски, съветник на министъра на земеделието Явор Гечев, в отговор на въпрос какви са мотивите за смяна на шефа на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). В съобщението за рокадата нямаше официални мотиви.

Според Абровски, който беше депутат от „Има такъв народ“ и председател на парламентарната земеделска комисия, причината за поведението на ПП е, че са поели ангажименти, които не могат да изпълнят.

„Заместник-министърът Крум Неделков показа негов личен чат с бившия директор на Агенцията по храните професор Даскалов (проф. Христо Даскалов), в който той си признава, че агенцията не е имала капацитет да изследва пробите“, изтъкна съветникът на земеделския министър.

Като мотив за отстраняването на последния директор на БАБХ, назначен от настоящия земеделски министър, той посочи, че не се е справял с наложеното темпо на работа.

Абровски показа в студиото и заповед на бившия шеф на БАБХ от времето на правителството на четворната коалиция, с което той определя частна лаборатория от Варна да проверява пратките с бразилски орехи, минаващи през граничния пункт. Това според него определено говорело, че ПП са работели против това държавата да е единственият проверяващ на този граничен пункт, независимо че публично са изтъквали обратното.