Три безплатни тегления от банкомат на месец

0
126
Банковите сметки за заплати се оказаха подигравка.

Готвят промени за платежните сметки за основни операции

Хората ще имат право ежемесечно на три безплатни тегления на пари от банкомат от сметка за основни операции. Това гласят промени в Закона за платежните услуги и платежните системи, които са внесени от Министерски съвет в парламента. Безплатното теглене на пари важи само за банкомати на обслужващата го банка. А ако на човек се наложи да тегли пари от банкомат на друга банка – ще плаща такса, пише „Труд“. Освен това от платежната сметка за основни операции ще могат да се правят до три безплатни превода на месец, включително и чрез системите за онлайн банкиране на обслужващата го банка.

За да бъдат ползвани безплатни услуги на банките, в платежната сметка за основни операции може да влизат само пари от заплати, пенсии, помощи и обезщетения по социалното осигуряване и социалното подпомагане, стипендии за ученици, студенти и докторанти и лихвите върху тях. При изпълнение на това условие освен безплатните преводи и теглене на пари от банкомат на същата банка, не се начислява и регулярна такса за обслужване.

Безплатните сметки за основни операции бяха въведени през миналата година при приемането на бюджета за 2023 г. Тогава министърът на финансите Асен Василев поиска изплащането на заплатите във фирми с над 100 души персонал да стават само по банкова сметка. За да бъде приета промяната от парламента, по време на гласуването в зала беше предложено да бъдат въведени и безплатни банкови сметки. Но от тогава при използването им хората виждат само проблеми, защото правилата не бяха разписани подробно.

Първо банките изискваха хората да закрият другите си банкови разплащателни сметки, ако искат да им бъде открита платежна сметка за основни операции. С предложените промени в закона се уточнява, че човек може да има само още една разплащателна сметка, освен тази за основни операции.

Друго условие, което банките наложиха, е хората да подават справка за размера на заплатата, пенсията, стипендията и т. н., които ще получават по платежната сметка за основни операции. Целта е банките да могат да следят дали по сметката постъпват само посочените в закона плащания, които са освободени от такси. Това налага, ако на човек му вдигнат заплатата или пенсията да взима нова справка за размера на получаваната сума и да я носи в банката.

С предложените промени в закона е уточнено, че човек трябва да декларира пред обслужващата го банка само вида на получаваните средства. Така банките не би трябвало да изискват информация за точния размер на пенсията или на заплатата. Но ако човек освен заплатата започне да взима и пенсия или смени работодателя и по сметката му постъпят пари от друга фирма – отново ще трябва да подава информация на банката, за да ползва безплатните услуги.

Но досега нямаше лимит на безплатните тегления от банкомат на обслужващата банка и на броя на банковите преводи, които човек можеше да прави всеки месец. С промените и безплатните тегления от банкомат и преводите ще бъдат ограничени до три на месец.

Ако човек получи по платежна сметка за основни операции някаква сума от роднина, сметката вече не е безплатна, а банката започва да налага такси.