„Уестингхаус“ ще доставя ядреното гориво за V блок на АЕЦ „Козлодуй“

0
13
АЕЦ "Козлодуй" Снимка: БНТ

Суровината ще е на цената на сега използваните руски касети

Десетгодишен договор с първа доставка на американско свежо ядрено гориво за V блок на АЕЦ „Козлодуй“ през април 2024 г подписаха в четвъртък директорите на ядрената централа Георги Кирков и на „Уестингхаус Електрик Швеция“ Азиз Даг в присъствието на служебния енергиен министър Росен Христов и на посланика на САЩ в София Херо Мустафа.

Суровината ще е на цената на сега използваните руски касети, което ще позволи на ядрената централа да запази в голяма степен себестойността на производството си, а „Уестингхаус“ (Westinghouse) ще инсталира безплатно своя система за вътрешно-реакторен контрол още през май 2023 г. при плановия годишен ремонт на V блок, която да работи в паралел с руската. Така ще се осигури безопасният преход от едното към другото гориво. Ще се ускори и процесът за лицензиране на горивото на „Уестингхаус“ от българската агенция за ядрено регулиране, на която е осигурен финансов ресурс за международни експерти, които да участват в оценката на предоставените от американската компания анализи как горивото им работи с руското.

На 30 декември се очаква да се подпише договор със същите параметри и с френската „Фраматом“ (Framatome) за доставка на свежо ядрено гориво за VІ блок.

И при двете сделки обаче няма да се търси от доставчиците решение на въпросите със съхранението и преработката на отработилото ядрено гориво. Това ще е проблем, с който, по думите на Христов, АЕЦ „Козлодуй“ има капацитет да се справи като съхранява използваните касети гориво в наличните си хранилища в следващите 50-100 години, а през това време ще се търсят решения, които може да зависят и от бъдещи технологии.

Христов посочи пред журналисти, че подписването на договорите с двамата нови доставчика е било належащо, защото руската ТВЕЛ, с която в момента АЕЦ „Козлодуй“ има договор за доставка на свежо ядрено гориво до края на 2024 г., е искала промяна на контракта, което е било не приемливо. Освен това е имало опасност европейската агенция по доставките ЕВРАТОМ едностранно да наложи на централата договор с избран от нея доставчик и условия, над които българската страна да не може да влияе.

С решението да се даде единия блок на „Уустингхаус“, другия – на „Фраматом“, АЕЦ „Козлодуй“ постига пълна диверсификация на доставките и независимост, подчерта Христов след церемонията по подписването на контракта.

„Това слага край на десетгодишни усилия за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво и най-накрая се прави реална стъпка за това и за постигане сигурността на АЕЦ „Козлодуй“, посочи директорът ѝ Героги Кирков, който реално е на поста от четири месеца, след като бе сменен предишния шеф Наско Михов.

„Това е само началото на едно дългосрочно партньорство – нещо като брак“, каза Азиз Даг, директор на „Уестингхаус Електрик Швеция“, където реално ще се произвежда горивото за българската централа, ще се транспортира до Солун и оттам до България. Даг подчерта, че горивото на американската компания се използва от 40 години и изрази надежда, че доставките за България ще са само от полза за страната и атомната централа.

„Имаме сделка, която е изключително добра и изгодна“, заяви на совй ред министър Росен Христов. По думите му от август досега в преговори с „Уестингхаус“ е постигнато двуцифрено намаление на цената на горивото спрямо предложеното в офертата на компанията, отправена в последните дни на предишния кабинет на Кирил Петков. Това щяло да спести на централата десетки милиони годишно. По информация на Mediapool намалението е с 12 на сто. Освен това американците са се съгласили да внедрят безплатно своята система за вътрешно-реакторен контрол , което преди това предлагали да сторят за около 5 млн. евро. Тази система ще бъде инсталирана още догодина и ще работи в паралел с руската до смяната на първата четвърт от горивото в V блок, което ще стане по време на плановия ремонт през май 2024 г.

„Постигната е и комплексна доставка, което е идентичен подход като сегашните доставки и позволява лесно управление на целия процес и спазване на всички изисквания за безопасност, каза Христов.

Договорът обаче не включва отработилото ядрено гориво, каза министърът и допълни, че ще водят преговори с френска компания за намиране на решение на този проблем. Той заяви, че в момента няма критични въпроси с отработилото ядрено гориво и то се съхранява на територията на централата. В същото време обаче Христов отбеляза, че вече централата не може да извозва старото използвано руско гориво обратно в Русия, защото на руската компания „Маяк“, която се е занимавала с това, е бил отнет лицензът от тамошната администрация. От ТВЕЛ пък поискали промяна на договора, който изтича в края на 2024 г., като се позовали на невъзможността да доставят следващите пратки със свежо ядрено гориво заради забрана за минаване на кораби под Кримския мост, каза още министърът.

Междувременно продължава сертифицирането на горивото на „Уестингхаус“, като по думите на министъра вече са готови и внесени за разглеждане от Агенцията за ядрено регулиране и последващо одобрение 70 процента от анализите за съвместимостта на американското гориво с руското. Според Христов до август, когато бе извършена смяната на върха в АЕЦ „Козлодуй“, е имало изоставяне с тези документи, но вече е наваксано. Сертифицирането обаче зависи от подаваната от „Уестингхаус“ информация и анализи на горивото, за които бившият шеф на централата твърди, че до отстраняването му са били извършени наполовина.

Христов каза, че в рамките на преговорите с новия доставчик е бил събран опитът на други ядрени мощности, преминали от руско на американско гориво и по-специално този в Чехия. Коментирани са евентуално очакваните технически проблеми. „Няма рискове горивото да не сработи“, декларира енергийният министър.

По думите му за 30 декември се подготвя подписването на същото като параметри споразумение за доставка на гориво за VІ блок от „Фраматом“. Става въпрос за пълен аналог на сега използваното там руско гориво ТВСА-12, което се произвежда от френската компания в Европа по руския лиценз, заради което и не се налага специалното му одобрение от българския ядрен регулатор.

Така реално е взето политическото решение двата реактора да се поделят между европейския и американския партньор.

Христов очерта също така бъдещи възможности за сътрудничество с „Уестингхаус“ при изграждането на нови ядрени мощности, но не се ангажира с по-конкретен коментар като каза, че в момента се подготвя енергийна стратегия на страната чрез моделиране на нуждите от електроенергия и в нея ще се разгледат по-подробно въпросите на нови ядрени мощности.