Владислав Горанов: Голямата изненада на Асен Васиев, която „никога не се случвала“ досега в България, е доста често явление през последните години (Видео)

0
376
апартамент
Владислав Горанов

И през 2019 година „Стандарт енд пуърс“ постави същия кредитен рейтинг на България

Бившият финансов министър Владислав Горанов прави на пух и прах хвалбите на Асен Василев и Кирил Петков за вдигане на кредитния рейтинг на България и „нечувания излишък“ в бюджета. Той го прави в импровизирано интервю на крайпътна бензиностанция пред депутата от ГЕРБ Николай Алгафари. Ето какво казва Горанов:

Кредитният рейтинг, като цяло оценката за страната е положителна. Боравейки фриволно с фактите Асен Василев и Кирил Петков обявиха, че това никога не се е случвало.

Същата рейтингова агенция- „Стандарт енд пуърс“ постави същият рейтинг на България в края на ноември 2019 година.

Основната причина, по която сега пак вдига кредитния рейтинг на България е, че имаме правителство. Това не е заслуга на Асен Василев, защото знаем колко компромиси направихме от ГЕРБ, за да стане това правителство.

Втората причина да се даде оценка „задължителна преспектива“ за България е очакването да влезем в Еврозоната.

Въпреки, че самата рейтингова агенция не дава добра преспектива, защото казва, че това ще стане през 2025 година.

Надявам се, че начина по който е направен бюджета и проифлационните процеси да не са пречка пред приемането ни в Еврозоната.

Чух от Асен Василев за „нечувания“ излишък в бюджета. Ще издам една „много голяма тайна“. Излишъкът в бюджета много пъти през ноември е бил голям и то много по-голям от този на Василев.

На база на статистистическата информация такъв излишък е имало през 2009, 2010, 2014, 2016, 2018 и 2019 година.

За 2023 година разходната част на бюджета не върви, инвестиционните разходи не се случват, а в същото време забелязваме около 1, 5 милиарда лева неизпълнение на приходната част от ДДС, между 300 и 400 милиона лева неизпълнение от корпоративен данък.

Излишъкът се дължи основно на авансовите вноски от корпоративен данък. Добре е, че фискът остава 3%, лошото е, че не се извършват инвестиционните разходи. Важно е един бюджет не само да се състави, а и да се изпълнява. Голямата изненада, която не се случвала в България е, често срещано явление през последните години.