Явор Гечев: Вносът на зърно от Украйна не се разпределя справедливо в ЕС

0
44
Явор Гечев

Министърът припомни, че сме поискали Европейската комисия да вземе решение по този проблем още септември 2022 г.

Вносът на зърно, както и на слънчоглед и сухо мляко, от Украйна в момента спира в определени държави, а ние настояваме за справедливо разпределение в целия Европейски съюз. Това каза в интервю за бТВ служебният министър на земеделието Явор Гечев.

Той потвърди, че България също може да ограничи вноса на зърно от Украйна, както направиха Полша и Унгария. Министърът припомни, че сме поискали Европейската комисия да вземе решение по този проблем още септември 2022 г.

„Ние вече 6 месеца чакаме ЕК да реши – на най-високо ниво е повдигано този въпрос. Какво да направим, да оставим българските фермери да фалират“, коментира Гечев. Министърът подчерта, че е разочарован от извялението на говорител на ЕК, че „търговската политика на ЕС е изключителна компетентност на цялата общност“.

Земеделският министър смята, че новият парламент ще приеме предложението на служебното правителство да се въведе таван на надценките на някои хранителни продукти.

„Дадохме достатъчно добри примери за изкривяването на пазара. Мисля, че вече е назрял моментът. Икономиката се нуждае от определени регулации, защото, ако няма такива, пазарните методи се нарушават“, уточни земеделският министър.