Адвокат Росен Димитров: Ако Иван Гешев имаше правата на Летиша Джеймз, лично щеше да разследва „Nexo“

0
605
Адвокат Росен Димитров

Представяте ли си какво би станало у нас, ако Иван Гешев се появи в медиите и подобно на Летиша Джеймз заяви, че дадена компания не се е регистрирала в неговия офис? Какво би станало, ако той започне разследване? Няма ли прогресивната либерална общност да блокира София на десетата минута?!

Интервю на Стефан Ташев

Адвокат Димитров, през тази седмица предложенията за разследване на главния прокурор бяха гласувани в НС. Вие като върл и активен противник на тези промени, как ще коментирате факта, че те бяха подкрепени от всички народни представители?

– Част от народните представители, които подкрепиха тези промени, няма какво ново да кажат на своите избиратели, освен да правят пропаганда по изтърканата до погнуса тема за всевластието на главния прокурор, което трябва да се ограничава, а той да се възпира.

Тези депутати нямат друг ход, освен да подкрепят всичко, което се отнася до главния прокурор, колкото и лишено от правна логика и житейски смисъл да е то. Те ще повтарят безропотно, без да мислят, като папагали, всичко, което им се предложи по темата. Тези биха гласували дори промени главният прокурор да се изпрати на заточение без съд и присъда.

Ама тези депутати не са всички в парламента, нали?! Как така всички подкрепиха Крум Зарков? Ако Вие сте прав, не трябваше ли промените да не бъдат приети?

–  Прав сте, но ако гледаме повърхностно, както гледа огромна част от населението. Ако гледаме малко по-задълбочено ще видим, че разумните депутати, които гласуваха промените, също нямаха друг ход. Това е така, защото веднага ще бъдат обвинени, че покровителстват главния прокурор, че го пазят от разследване, а той им се отблагодарява, като не разследва престъпленията им. Така, че ясно е защо го правят едните и защо другите, нали?!

− Преди няколко дни участвахте в предаване на живо със тв водещата Соня Колтуклиева. Там казахте нещо, което ми направи силно впечатление, че главният прокурор е осакатен откъм правомощия. Как така е “осакатен”, защо стигнахте до такива крайни изказвания?

– ​Тези изказвания не са крайни. Те са базирани на действителните правомощия на главния прокурор. Базирани са и на липсата на правомощия. След като сте гледал това предаване, Вие  сте чули какво каза г-жа Колтуклиева. А тя цитира главния прокурор на щата Ню Йорк Летиша Джеймз, която е била толкова смела, че размахала пръст на най-богатия човек в света Джеф Безос за уволнение на стачкуващи служители.

Тя цитира и пост на Летиша Джеймз в Туитър, че въпреки нейните предупреждения, крипто-банката Nexo не се е регистрирала в нейния офис. Забелязахте ли точните думи на главния прокурор на Ню Йорк – „Въпреки постоянните ни предупреждения, криптоплатформата Nexo не се регистрира в офиса ми.“ 

Тя говори за нейния офис и отправя посланията си в най-популярната социална мрежа в САЩ. Осен това, в медиите излезе новината, че разследването против NEXO е започнато от главния прокурор на щата Ню Йорк Летиша Джеймз. Това какво ви говори?!

− Оставам с впечатление, че главният прокурор на щата Ню Йорк разследва лично Nexo и лично изисква те да се регистрират не другаде, а в нейния офис. Така ли е всъщност?

– ​Аз също оставам с такова впечатление. Това означава, че главните прокурори в САЩ имат правомощия да започват разследвания, да изискват регистрации, да предупреждават, да размахват пръст, както каза Соня Колтуклиева, да правят изявление пред обществото, че забраняват дейността на Nexo за 5 години и предупреждават инвеститорите да не се подвеждат. 

Я сега сравнете активността и правомощията на действащите в момента главни прокурори на щата Ню Йорк – Летиша Джеймз и на Република България – Иван Гешев. 

В този смисъл ще си позволя да задам един въпрос на читателите Ви: представяте ли си какво би станало у нас, ако Иван Гешев се появи в медиите и подобно на Летиша Джеймз заяви, че дадена компания не се е регистрирала в неговия офис и се държи некоректно с инвеститорите, лъже ги? Какво би станало, ако той започне разследване? Няма ли прогресивната либерална общност да блокира София на десетата минута?

Ето затова казвам, че българският главен прокурор е с осакатени правомощия да създаде,  образува и води каквото и да е разследване срещу когото и да е!

− Предполагам, че всичките тези „промени“ ще отидат в Конституционния съд. Има ли вероятност те да „минат“ там?

– Тези промени ще отидат единствено в кошчето за законодателен боклук. Ако трябва да се изразим с конституционен език тези промени ще “умрат“ с умирането на легислатурата на настоящия парламент. Тоест, тези промени ще умрат в зародиш, преди да видят бял свят. 

Интересното е обаче, дали творците им съвсем умишлено не ги сътвориха, знаейки че няма как да бъдат гласувани от този парламент поради липсата на технологично време те да бъдат обсъдени в комисии и гласувани на две четения? Едва ли случайно и депутатите на “Промяната”, които са най-активни по темата за разследването на главния прокурор точно при гласуването на тези промени си намериха друга работа и не бяха в зала, за да ги гласуват.

Тоест, за да стигнат до Конституционния съд тези промени трябва да излязат от парламента. За да излязат от там – трябва да има кой да ги гласува и да има парламентарно време. При липсата на предходните две предпоставки, както вече казах, те ще “умрат“ в стадия на гласуванията.

Но пък създателите на този правен буламач ще могат да се бият в гърдите по време на предизборната кампания през март, че са създали промени, които не са били приети по вина на парламента!