Адвокат Росен Димитров: Главният прокурор е най-разследваният човек в държавата!

0
478
Адвокат Росен Димитров

За министрите на правосъдието Конституционният  и Върховният съдилища са хоремаци, а съдиите техни редовни посетители, чието мнение за тях няма никакво значение!

Интервю на Стефан Ташев

– Адвокат Димитров, т.нар. „механизъм за разследване на главния прокурор“ бе пуснат по бързата писта, въпрос на броени дни е да бъде приет окончателно. Какво ви говори цялото това бързане?

– Законопроектът за разследване на главния прокурор не само беше пуснат по бързата писта за гласуване. Както се прави в такива случаи, наред с това, по същата писта беше задействана медийната пропаганда. В сутрешните блокове на националните медии бяха натиснати копчета “enter“ и като скарабеи от филмите “Мумията“, които унищожават плътта за секунди, изкочиха медийните поръчкови клакьори.

Всички те, като по команда, като насъскани зли кучета, скочиха в защита на този, който ги храни. Както кучетата скачат на всеки, който посяга на стопанина им, поръчкови пенсионирани съдии скочиха със зъби да защитават законопроекта за разследване на главния прокурор.

Стихнаха дотам да казват, че той бил плод на много труд и бил най-доброто към момента! Това чуваме от хора, които са били дълги години наказателни съдии с цветущи биографии! Какво ви говори тава? Представяте ли си? Аз започвам да се питам: С какво някой държи тези хора?

-Не се ли получава малко парадоксално? Главният прокурор е най-разследваният човек в държавата! В момента главният прокурор е разследван от прокуратурата, тече и процедура за отстраняването му във ВСС. Отделно има сигнал срещу него и вероятно ще бъде обект и на дисциплинарно производство. За какви нови механизми за контрол тогава си говорим, като виждаме, че имаме налични няколко в настоящото законодателство?

– Точно това се получава. Но думата “парадоксално“ не е точна. Ако мога да направя медицинска аналогия се получава следното: Има пациент, напълно извън контрол, с тежка шизофрения. Пълна загуба на съзнание, което вече е необратимо. В този момент влиза психиатърът и заявява, че пациентът е напълно нормален и поведението му е най-доброто за момента. Ситуацията в Народното събрание е същата.

В момента, в който заместник главният прокурор “дава“ главния прокурор на прокурор и се очаква той да бъде разпитан от прокурора по започналото разследване в Правна комисия на НС депутатите гласуват законопроекта за разследване на главния прокурор.

Това липсата на механизъм за разследване на главния прокурор ли е?

Получава се така, че вносителят на този законопроект е мотивирал създаването му поради факта, че главният прокурор е недосегаем, при липса на механизъм за разследването му и изведнъж той се оказва най-разследвания човек в държавата.

Предателството на един от членовете на екипа на настоящия главен прокурор задвижи определени държавни механизми, заложени от предците ни юристи в настоящата Конституция. И честното е да е признаем, че те работят, след като българският главен прокурор в момента е обект и на наказателно, и на дисциплинарно производство, а и на отворена процедура пред ВСС за отстраняването му.

Какъв ще е крайният резултат и има ли доказателства за нарушения от страна на Иван Гешев е въпрос на доказване. Но вече е безспорно, че мантрата за „безконтролния главен прокурор, над който е само Господ“ е разбита.

Пълна юридическа шизофренност е народните представители все още да се правят, че не виждат това.. И тук аз се питам: какво ще пишат чуждите медиите за ситуацията в България?

Ще има ли заглавия: Главният прокурор на България е разследван преди да има закон за това? Или: България разследва главния си прокурор без да има механизъм за разследването му?

Какво ли ще каже Венецианската комисия? Нали министърът на правосъдието каза, че тази комисия препоръчва да създадем  механизъм за разследване? Нали, според министрите Надежда Йорданова и Крум Зарков, корифеите по право от Тринидад, Суринам, Русия и др. от тази комисия настояват у нас главният прокурор да не бъде безконтролен?

Какво се получи сега?

Явно съм бил прав, че Венецианската комисия НИКОГА не е препоръчвала създаване на механизъм по разследване на главния прокурор! Не е препоръчвала, защото не е логично чужди лица, които не познават правото в определена държава да искат конкретни промени законодателството!

И друг път съм казвал, че Венецианската комисия НЕ е препоръчвала НИЩО! Министрите на правосъдието Надежда Йорданова и Крум Зарков излъгаха българския народ!  Това, което направиха, е да пишат доноси до Венецианската комисия, че у нас главният прокурор не може да се разследва! Естествено хората в тази комисия си нямат никакво понятие от българско право е се довериха на казаното от български министри. И поради това отговориха на доносите им, че след като нямаме механизъм за разследване на главния прокурор трябва да се създаде такъв.

Йорданова и Зарков това и чакаха. За пореден път извратиха истината и написаха: Венецианската комисия препоръчва създаването на механизъм за разследване на главния прокурор. Да, но не.

-В Правната комисия на НС в четвъртък заместник главният прокурор Красимира Филипова изложи пространни аргументи защо въвеждането на точно този механизъм за „разследване на главния прокурор и заместниците му“, който предлага г-н Зарков, е противоконституционен по много пунктове. Очаквате ли все пак някой да го прати в Конституционния съд, след приемането му?

-Не само прокурор Филипова е изложила такива аргументи. Този законопроект е унищожен от цялата правна общност. Върховният касационен съд буквално се подиграва на вносителя в становище до Правна комисия в предходния парламент.

Няма точка, която ВКС да не унищожава с правни аргументи. Още тогава върховните съдии казваха, че главният прокурор може да се разследва от всеки прокурор. Такова решение има и от Конституционния съд. Поради това още тогава за една медия написах, че явно за министрите на правосъдието Конституционният  и Върховният съдилища са хоремаци, а съдиите техни редовни посетители, чието мнение за тях няма никакво значение!

-Кажете ни като юрист и адвокат, как изглежда отстрани битката „Сарафов-Гешев“? Жертва ли е главният прокурор, според Вас, или напротив – сам си създаде проблемите?

-Според мен тази битка е много оздравителна и ще бъде полезна. Най-малко тя разруши дългогодишните партийни митове на партиите на промяната. Благодарение на тези митове тези партии съществуват и са на власт.

Битката „Сарафов-Гешев“ е полезна и за самата прокуратура. От започването на битката прокуратурата не може да бъде обвинявана, че е бухалка в ръцете на главния прокурор. Шестимата прокурори, които му поискаха главата излязоха с изсмукан от пръстите си аргумент, че поискал устно оглед от чужд експерт, като пострадало лице, каквото право пострадалият има. Борислав Сарафов пък изнесе данни, че Иван Гешев се е разпоредил устно САМО с едно производство “Барселонагейт“.

Как тези „грехове“ на Гешев кореспондират с изградения му медиен образ на всевластният, безконтролен човек чудовище, имащ целия държавен ресурс и използващ прокуратурата като бухалка?

-Как бихте обобщили цялата ситуация в едно изречение?

С едно изречение няма да мога, но ще я опиша с няколко. Мачът е свирен! Законопроектът за разследване на главния прокурор е поръчан отдавна и ще бъде приет. Пари, влияние, бъдещи постове са разпределени от кукловодите и получени от клоуните в НС, скарабеите по медиите и самите медии, които извращават действителността.

Имам и един последен въпрос към гениите, които бързат да приемат този механизъм – ако той утре бъде приет и съдия бъде назначен да разследва Иван Гешев, той насила ли ще изземе висящите към момента дела срещу главния прокурор или ще му ги прехвърлят „по заслуга“? Защото, ако е второто – значи в България вече отдавна сме дерогирали и Конституция, и закони, и право и държава.

Или пък разследващия към момента прокурор и върховният съдия, който единствен ще има правомощия да разследва Иван Гешев ще се сбият кой да го разследва?

И наистина последно. Аз не съм адвокат на главния прокурор и прокуратурата. Представлявам само себе си и изразявам моето лично мнение по темата!