ИТН иска да се запише в закон, че ваксините срещу ковид-19 са доброволни

0
73
Тошко Йорданов Снимка: БНТ

Сега здравният министър можел по свое усмотрение да задължи българското население да се ваксинира за каквото прецени

ИТН иска да се запише в Закона за здравето, че ковид ваксините ще са доброволни, съобщи пред журналисти в парламента Тошко Йорданов.

„Така, както е направен Законът за здравето след последните поправки, здравният министър може по свое усмотрение да задължи българското население да се ваксинира за каквото прецени. Ние предлагаме в закона да се впише, че ваксините са препоръчителни и имат доброволен характер, за да не може някой здравен министър да се паникьоса или да бъде натиснат по друга причина и да задължи цялото българско население да се ваксинира“, аргументира се шефът на групата на ИТН Тошко Йорданов.

По думите му министър Стойчо Кацаров е пуснал заповед, въз основа на която преди седмица част от работодателите задължават персонала си да се ваксинира.

„Това го няма в заповедта, но тя отваря такава вратичка“, подчерта Йорданов. Той отрече предложението на ИТН да е акт на антиваксърство. „Говорим за една конкретна ваксина, която трябва да е доброволна, защото практически тя още е в трета фаза на изпитание“, смята Йорданов.