Татяна Иванова за санкциите „Магнитски“: Херо Мустафа посланик на САЩ ли е или емисар на Русия?

0
668
Татяна Иванова

В „Магнитски“ могат да попаднат всички лица неудобни на политиките на управляващата Демократическа партия в САЩ

novetika.com

Какъв е ефектът от втората порция санкции по закона „Магнитски“, които САЩ наложиха на петима родни политици на 10 февруари 2023 г.? Как ще променят отношението ни към САЩ и Русия? И кога българските политически лидери ще добият самочувствие, за да не ги унижават чужди пратеници?

По тези и още горещи въпроси разговаряхме с Татяна Иванова, автор в дясната платформа „Консерваторъ” и в сайта „Ах, тези медии“, и преподавател по политически и практически испански език в УНСС.

Новетика: Доколко можем да разчитаме, че санкциите по закона Магнитски са издадени на база реално събрани данни от разузнаването на САЩ? Или са на база журналистически разследвания/публикации в масмедиите?

Татяна Иванова: Имаме основания да смятаме, че санкциите са издадени въз основа на доноси от протежета на американското посолство у нас. Ако бяха издадени въз основа на действително съществуващи доказателства, за САЩ не би трябвало да представлява проблем да ги предоставят на българската прокуратура, само че американската страна не мотивира с никакви аргументи решението си да санкционира даден човек. За сметка на това обаче на санкционирания му е отказана възможността да се защити и да обжалва включването си в списъка. Следователно, когато става дума за „Магнитски”, презумпцията за невинност не важи, бива нарушено и правото на професионална правна защита.

От друга страна, няма как да не ни направи впечатление, че сред санкционираните фигурират лица с различен профил, обединявани от една обща особеност, а именно, че са неудобни или близки до неудобни за САЩ хора. „Неудобни“ не е задължително да означава „корумпирани“, може да означава и хора, противопоставящи се на САЩ да наложат в България своя дневен ред или по-точно дневния ред на американската Демократическа партия. В този смисъл в „Магнитски“ можем да попаднем и ние с Вас само защото не подкрепяме, да речем, глобализма, миграцията, джендър идеологията и т.н., достатъчно е някое от протежетата да пусне донос срещу нас. В кръга на шегата ще Ви споделя, че изхождайки от последното, мой близък ми пожела за рождения ден да попадна в „Магнитски“.

Новетика: Какво послание ни отправят САЩ с тези санкции?

Татяна Иванова: Посланието според моя прочит е, че който политик се опита да скъса оковите на САЩ (на Американската демократическа партия), ще бъде обявен за враг на американската селищна система и остракиран политически и социално. Санкционираните биват засегнати най-вече икономически, но косвено биват засегнати и бизнес партньорите им, на които им се налага да се разграничат от тях, за да спасят бизнеса си, т.е. целта е стигматизиране и „заличаване”, затова можем да кажем, че „Магнитски“ е инструмент на вилнеещата на запад кенсъл култура.

По-важното обаче е как ние възприемаме санкциите. От една страна, поведението на преобладаващата част от политическия ни елит е гузен негонен бяга, което означава, че политиците ни възприемат „Магнитски“ сериозно и се страхуват от последствията. От друга, у „демократичната” общност цари възторг, предвид че в тяхната паралелна вселена САЩ въплъщават световната справедливост. От трета, масовият българин не е съвсем наясно какво точно представлява „Магнитски“, а и едва ли се интересува, предвид, че „Магнитски“ не влияе нито на цената на тока, нито на тази на олиото. От четвърта, по-начетеният масов българин си задава логичния въпрос що за лицемерие, двойни стандарти и наглост е да ни размахват пръст и да се месят в българското правораздаване хора, които не само че още не са осъдили Хънтър Байдън за извършените от него 459 документирани в доклад престъпления, но и години наред си затваряха очите за този случай и ни лъжеха, че става въпрос за руска пропаганда. Смея да твърдя, че в очите на тази част от обществото ни „Магнистки” има авторитета на средностатистически тиктокър.

Новетика: Играе ли специална роля според Вас времето на налагането им?

Татяна Иванова: Предвид, че публикуването и на предишния, и на настоящия списък „Магнитски“ съвпада с избори в България, няма как да не си направим извода, че вероятно става въпрос за опит да се повлияе на българските избиратели и оттам – на резултата от изборите.

Новетика: Борба с корупцията ли целят санкциите или са насочени тенденциозно срещу определени политици и партии у нас?

Татяна Иванова: Ако санкциите целяха борба с корупцията, в списъка щяха да попаднат лица от целия политически спектър. Факт е обаче, че в него няма да срещнете името на нито един представител на „Нексо“например, а само имената на неудобни за САЩ лица.

Да видим какъв е случаят с Владислав Горанов. Според мен той не присъства в списъка в лично качество, а като предупреждение към Бойко Борисов. Явно САЩ смятат, че все още не е настъпил моментът за включването на Борисов в „Магнитски“ и му отправят намек – че трябва да слуша Посолството. Да се върнем двайсетина години назад, когато Иван Костов отказа да приеме 50 000 косовски бежанци и изпадна в немилост пред Вашингтон. Ако тогава имаше закон „Магнитски“, дали той нямаше да бъде включен в него – за непокорството си?

Не на последно място, за „Нексо“ разбрахме, че са вършили престъпления на територията на САЩ и въпреки това са подминати, а за санкционираните по „Магнитски“ няма данни да са действали отвъд Океана, което прави тенденциозността на включването им в този акт още по-прозрачна. Надявам се, никой не смята, че САЩ наистина се вълнуват какви ги вършат Горанов и Овчаров в България.

Новетика: Ще се обърнат ли повече българи срещу САЩ след тези санкции? В социалните мрежи вече започват да наричат САЩ новия „СССР“. Осъзнават ли според Вас САЩ, че вместо да „изпишат вежди“ може да „избодат очи“?

Татяна Иванова: Ще Ви дам един може би малко неочакван отговор. Според мен г-жа Херо Мустафа е най-добрият руски посланик, изпращан в България. Докато г-жа Митрофанова се държи като хулигана на класа, който вбесява послушковците и увлича около себе си комплексарите, търсещи себеутвърждаване под крилото на побойника, г-жа Мустафа в ролята на отличника, дразнещ със самочувствието си, успя да наклони към Русия немалко колебаещи се и да накара хора с твърди прозападни убеждения да се отвратят от Запада. Ако аз бях на мястото на Владимир Владимирович, щях да пратя г-жа Митрофанова в някоя шивашка фабрика и да връча орден за особени заслуги за утвърждаване на „русский мир” на територията на България на г-жа Мустафа.

Дали САЩ осъзнават, че могат да избодат очи? Според мен – не. Една от особеностите на нарцистичното личностно разстройство е пълната неспособност на нарциса да осъзнае грешките си като такива. В неговото съзнание той е богоравен и безгрешен. А САЩ неведнъж са показвали своя ясно изразен нарцисизъм. Както и Русия, между другото.

Новетика: Съгласна ли сте с твърдението, че санкциите целят да фаворизират поддръжниците на „Промяната“ у нас и да дискредитират системните партии?

Татяна Иванова: Абсолютно. Да не забравяме, че американското посолство под палката на г-жа Мустафа фаворизираше „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, и то не дискретно и задкулисно, както би действал един вещ дипломат с добър вкус, а демонстративно, безпардонно и натрапващо се до степен да създаде усещане, че български политически субекти са на практика еничарски корпус на Държавния департамент на САЩ, и то не само у политически анализатори, а и у масовия българин.

Новетика: Може ли една от причините за санкциите да е неолибералният (левичарски) характер на правителството в САЩ – което по естествен начин подкрепя подобните нему български аналози – ДБ и ПП, и по естествен начин атакува противоположните нему, стоящи по-вдясно (ГЕРБ) или по-консервативни (БСП)?

Татяна Иванова: Редно е да уточним, че БСП в сегашния си вид е може би традиционалистка, но не и консервативна партия. Категорично можем да твърдим обаче, че настоящият ѝ лидер Корнелия Нинова се противопоставя на либералните тенденции.

Що се отнася до ГЕРБ, тази партия все още има твърде дълъг път до консерватизма, макар да дава сигнали, че е тръгнала по него.

На фона на субекти като ПП и ДБ обаче ГЕРБ и БСП изглеждат, ако не десни, поне проблемни за радетелите на левичарския ред. Едва ли можем да твърдим със сигурност, че ПП и ДБ са осъзнато индоктринирани ляво-либерални политически субекти. По-скоро при тях преобладава стремежът към подражание на актуалния западен модел. Не бива да подценяваме и зависимостите, превръщащи тези партии в български клон на американската Демократическа партия, така както друга част от българския политически спектър се изявява като клон на Кремъл.

Новетика: Каква е връзката на тези санкции с Русия? Възможно ли е да са наказание за думите на президента Радев от Брюксел, че ще наложи вето, ако ЕС издаде санкции на ядрената енергетика на Русия?

Татяна Иванова: Съмнявам се. С това изказване Радев слага прът в общата европейска енергийна политика, докато САЩ имат свой собствен дневен ред в това отношение. Би било грешка винаги да възприемаме САЩ и ЕС като едно цяло, ако и двете да са части на едно цивилизационно семейство. В случая САЩ не е задължително да водят ЕС за ръка по пътя към енергийната му независимост. Енергийният разрив с Русия отваря пазарна ниша за американския втечнен газ например.

Новетика: Според Вас, след тези санкции българската Прокуратура ще разпита ли официално Васил Божков по интернет? И въобще какъв ще бъде ефектът от тези санкции у нас – в правната сфера?

Татяна Иванова: Тези въпроси са от компетентността на главния прокурор и на юристи, но аз на мястото на г-н Гешев не бих легитимирала външен закон, като „Магнитски“, месещ се в българското правосъдие с цел налагане на политически дневен ред. Колкото до Васил Божков, бих потърсила начин за физическото му връщане в България.

Новетика: Как разглеждат САЩ България в геополитически аспект?

Татяна Иванова: Ако нещо не може да се отрече на САЩ, то е, че умеят да се възползват максимално и от най-малката слабост на всяка държава, в която имат интерес.

От друга страна, т.нар. ни политически елит страда от комплекс за малоценност, поради което се нуждае непрекъснато от ментор, който да го направлява, да го потупва по рамото и да му тегли ушите, без значение дали този ментор идва от изток, или от запад. Немалко български политици и общественици смятат, че единственият ефективен начин България да се противопостави на руските домогвания е, като сляпо и безкритично следва наставленията на някого, който е против Русия, независимо дали се намира във Вашингтон, в Брюксел или на остров Мадагаскар. В този смисъл е съвсем естествено и САЩ, и Русия да унижават този, който не изпитва грам себеуважение и се оставя да бъде унижаван.

Чудя се, докога българските политици и общественици ще се държат като бушмени, получили изневиделица празна бутилка от кока-кола? Реакциите по „Магнитски“ навяват тези асоциации с филма „Боговете сигурно са полудели”, а отговорът на въпроса не е обнадеждаващ, предвид, че в обществено-политическото пространство почти не се чуват гласовете на здравия разум и на достойнството.