Атлантическият съвет след решенията на кабинета „Петков“: Триумф на снишаването пред руския агресор!

0
454
Брътвежите на Киро и сие са клякане пред Русия.

Ето това е пример за безгръбначна политика

Атлантическият съвет на България излезе с остра позиция по повод „стратегиите“ на правителството на четворната коалиция по конфликта НАТО-Русия. Ето какво пишат атлантиците :

Триумф на снишаването пред руския агресор !

Ето това е нагледен пример за безгръбначна политика!

Отново снишаване. Позорно.

Тази т.нар. стратегия на кабинета на практика обезсмисля членството ни в НАТО. България по този начин няма да се държи като съюзник, а като някаква трета, неутрална държава.

Така нито ще се възползваме от потенциала на нашите съюзници, за да увеличим сигурността си, нито ефективно ще допринесем за укрепване на източния фланг на НАТО.

Ако у нас не бъдат разположени сили на НАТО, България ще бъде зле защитена. Русия ще възприеме това като слабост от наша страна и като пропукване на единството на Алианса!

Хибридна лъжа е, че в този момент можем само с наши сили да демонстриране сила и съюзна отговорност и солидарност. И най-важното – да можем да се защитаваме надеждно.

Румъния и Полша, които имат по-големи армии от нас, искат засилено присъствие на НАТО на техните територии. Тези държави не са престанали да разчитат на себе си и на собствените си въоръжени сили, но се стремят да имат също и засилено присъствие на сили на Алианса на своя територия.

А правителството се опитва да ни убеди, че сега в този критичен момент сами можем да се справим и нямаме нужда от подкрепа на нашите съюзници, въпреки натрупаните с години проблеми и значителния дефицит от способности на отбранителната ни система. На всички е ясно, че сега Българската армия НЯМА способности да осъществи това, което правителството възнамерява.

На военните е поставена непосилна задача. Най-малкото трябва да си зададем въпроса с какво въоръжение и техника точно сега ще разполага това предлагано военно формирование? С модерна и оперативно съвместима или със стара съветска?

Дали правителството проявява наивна самонадеяност?

Или пък хибридната война на Русия против България дава резултати, които вече започват да водят до фактическо отделяне на България от отбранителното планиране и от военните структури на НАТО?

Ако в момент на криза като тази България отхвърля решение в контекста на НАТО като вариант да гарантира националната си сигурност и отбрана, тогава трябва да си зададем въпроса не сме ли вече фактически излезли от Алианса?

По време на кризата в Косово през 1999 г., когато бяхме само страна кандидат за членство в НАТО, се държахме като фактически съюзник в Алианса. Тогава подкрепихме на дело НАТО. А сега, когато от близо 18 години сме съюзник в Алианса, България се държи като държава извън НАТО.

Тази възприета от правителството т.нар. стратегия е нагледен пример за това как един съюзник в Алианса е на практика неутрализиран като ефективен член и превърнат в тежест за целия Алианс.

С тази си политика България фактически отказва да работи за укрепването на способностите за колективно възпиране и отбрана по източния фланг на Алианса, при това в ситуация на ескалираща криза.

България вече е не само консуматор на сигурност, но и пробита от руско хибридно влияние държава и бреме за своите съюзници.

Позор!