Авторитетният Global Research Future Forecast Analitica – Лондон: Няма интрига за първото място на изборите – ГЕРБ бие Слави с 4,6%

0
478
Снимка: архив

Няма напредък при „Има такъв народ“

Представяме ви анализ на авторитетния Global Research Future Forecast Analitica – Лондон, в който се прогнозира резултата от предстоящите в неделя извънредни парламентарни избори у нас.

Няма интрига за първото място, борбата на тези избори е за второ и четвърто място. На предстоящите избори партия ГЕРБ се очертава като победител с 4.6 % преднина пред втората сила, съобщава институтът, цитиран от ПИК.

Но втората политическа сила може да не се казва ИТН. Има риск преднината да спадне до 2.3%, както и да се покачи до 7.8%. Ние очакваме между 780 000 и 870 000 гласа да отидат за ГЕРБ.

Това ще зависи от избирателната активност и от гласуващите в последния момент, които покачиха резултатът на ИТН и „Демократична България“ в последните часове на гласуване на предходните избори.

Трябва дебело да се подчертае, че ГЕРБ губят от периферните избиратели не толкова от негативната и компроматна кампания срещу тях, колкото от липсата на масивна разяснителна кампания и липса на телевизионни участия от страна на техния лидер и ръководство. Замяната им с ежедневни брифинги прави техните послания да не стигат до масовият избирател.

ГЕРБ не успяват да достигнат до пълния си потенциал и от липсата на интернет реклама и тв и радио реклама, за да достигнат до най-младите избиратели.

Всеизвестен факт е, че от Втората Световна война навсякъде по света избори се печелят най-вече чрез реклама и PR.ИТН могат да изгубят второто място и да бъдат изместени от БСП.

Няма напредък при ИТН. Има разочарование в част от техните потенциални избиратели. Липсата на програма, работещи структури и знакови фигури, както и разочарование от техния модел на комуникация, хаотичност и отстъпление от техните обещания, липса на тв участия и реклама спъва тяхното развитие и се очертава те дори да загубят част от своите избиратели, ако БСП, Българските патриоти и „Изправи се – мутри вън“ се представят силно.

Техният резултат, разбира се, зависи и от вота от чужбина, за който ние установихме, че това са бивши членове и разочаровани бивши симпатизанти на ДПС.Ние очакваме за ИТН да гласуват между 480 000 и 670 000 гласа.При БСП, както правилно прогнозирахме на предходните избори, че те ще имат сензационно нисък резултат от 470 0000 гласа, така и стана (480 000 в действителност).

Сега наблюдаваме стабилизиране на техния резултат. Техният проблем вече не е един и не се казва ГЕРБ. БСП имат няколко проблема и това са новите партии: Има такъв народ, Изправи се – мутри вън, формацията на Жан Виденов, както и Възраждане. Всички те изсмукват избиратели от БСП, а не от ГЕРБ. Дилемата е колко от тези избиратели са склонни да гласуват за БСП отново.БСП се очертава да привлекат между 430 000 и 570 000 избиратели.

Има интрига за четвъртото място.

Преди 2 години написахме в нашият анализ, че ДПС трайно са изгубили 100 000 гласа от техните избиратели, които освен за ГЕРБ, сега гласуват и за ИТН. С вота от Турция ДПС се очаква да достигнат 350 000 гласа.“Демократична България“ по своята същност и действия е либерална партия, въпреки че се представя за дясна.

С масивната си реална и виртуална реклама и подем на либералното движение в Европа тя стои стабилно със своите резултати и е основен конкурент на ДПС за четвъртото място. Трябва дебело да подчертаем, че ако БСП не се справи с отлива на избиратели към другите леви формации и подемът на либералното движение в Европа продължи, след още едни избори БСП и „Демократична България“ могат да имат сходен резултат.

Има интрига и за шестото място, където ще спорят Българските патриоти и „Изправи се – мутри вън“. И двете формации се движат между 3.7 и 5.7 % и влизането им в парламента зависи много от избирателната активност и резултатите на ИТН.

Автор е Иван Иванов, старши анализатор в Global Research Future Forecast Analitica – Лондон