Деян Кюранов: В този момент Борисов е единственият политик в България на висотата на случая

0
488
Бойко Борисов

За първи път водещ български политик обяви, че България е във война и тя е на едната страна, а не на двете едновременно

„За първи път водещ български политик обявява две неща: България е във война и, второ, тя е на едната страна, а не на двете едновременно. До този момент другите не обявяваха, че България е във война, всякак се мъчеха да избегнат да избегнат тази тема. Защо? Защото очевидно целокупният български народ, казвам го иронично и леко презрително, не искаше и да знае. Имам предвид мнозинството, което е корупционно и консумативно, и именно това мнозинство доведе на власт Борисов или му даде всички възможности да вземе властта“, това заяви пред „Дневник“ Деян Кюранов от Центъра за либерални стратегии. Той е доктор по философия, съосновател на неформалното сдружение „Екогласност“ и на СДС, но напуска политиката през 90-те години.

По думите на Кюранов всички са свикнали Борисов да заема двойнствени позиции, но в този момент той е единственият политик, който признава истината.

„Това за мен е истинска политика. Мога лично да съжалявам, че тъкмо този човек в България, към когото имам по много причини изключително отрицателно мнение, сега съм принуден да кажа: ето това е политика. И на този фон всичко останало звучи като дребнотемие. Защото съм напълно съгласен, че това е главният въпрос. Напълно съм съгласен, че една ракета е достатъчна и всичко ще стане друго, когато ни падне на главите. А никой досега не го е казал“, допълни бившият политик.

Като политически социолог той отбелязва и реакциите на журналистите, които вчера са били на пресконференцията на ГЕРБ. Според него задаваните въпроси са били второстепенни, като никой не е отбелязал главтото послание без да питат защо България е застанала на тази страна, добре ли е това за България, опасно ли е, увеличава ли се опасността или напротив. „Никакви такива въпроси, а отново в български контекст – ама в парламентчето пак ли ще поставите въпросчето. Той отговаря: Да, защото оръжие за Украйна трябва да изпратим“.

Като важно послание от страна на Борисов, Кюранов отчита думите на лидера на ГЕРБ, че ако той е трябвао да подписва писмо за скорошно членство на Украйна в НАТО, би го посписал.

Като най-добра формула в момента, бившият политик смята, че всички трябва да глътнат спомените и част от достойнството си в името на световния мир, на добре разбрания интерес.

„Да седнат с Борисов, да се обединят около тази позиция на България – за Украйна и против Путин, и да мислят оттам нататък как да подредят всичко следващо. В този момент Борисов е единственият политик в България на висотата на случая. Това е положението“, допълни още Кюранов.