Експертът Румен Гълъбинов: Може да финишираме 2022 г. с около 22% инфлация

0
100
Снимка: pixabay

Покупателната способност намалява, а рискът от стагфлация се увеличава

Румен Гълъбинов, специално за Breaking.bg

реформи
Румен Гълъбинов

България все още не може да получи първите пари от Плана за възстановяване, инфлацията си расте, покупателната способност намалява, а рискът от стагфлация се увеличава.

Инфлацията на годишна база към края на май е 15,6% и, ако върви със същата динамика до края на годината, а това означава с около 1-1,2% месечно увеличение, бихме могли да очакваме да се добавят още 6-6,5%, така че да финишираме 2022 г. с около 22% инфлация.

Към края на годината фючърсите за петрола Брент ще достигнат ниво от 150 долара за барел, сега са около 120 долара.

Това означава с още 25% да отиде нагоре международният пазар на петрола.

За газа прогнозите са за поне 15% увеличение до края на годината и то най-вече на база на доставките на втечнен газ.

Освен енергоносителите, източник за покачване на инфлацията са цените на храните и на суровините. За храните вече има дефицит, който се очертава по линия на войната, тъй като има блокирани възможности за износ на зърно от воюващите страни. Има проблеми с износа на зърно от Украйна, а в същото време и Русия, в зависимост и от пакета санкции, би могла да понесе негативи по линия на това, че не може свободно да изнася зърно. Суровините също поскъпват и най-вече суровините, свързани с новите индустрии като цветни метали, редки метали, които влизат в компонентите на микроелектрониката, чиповете, на всичките устройства, свързани с електромобилите.