ГЕРБ обвини управляващите в манипулация на цените на газа. Ще ни струва с 35 % по-скъпо (ВИДЕО)

0
87

„Те всеки ден затъват все по-дълбоко и по-дълбоко с изказванията си“, посочи Борисов

Не знам кой да ги съветва да участват в толкова предавания едновременно и да имат различни изводи и признания. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг в централата на партията.

Борисов цитира различни публикации и различни интервюта на представители на изпълнителната власт, сред които финансовият министър Асен Василев и Кирил Петков, както и други представители на управляващото мнозинството, сред които съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

Не е вярно, че купуваме руски газ на по-високи цени. Какво щеше да стане, ако изобщо нямаше количества в България? Щяхме ли да говорим за това и щяхме ли да говорим за газ? Този човек от Луната ли е паднал“, адресира Борисов енергийният министър Александър Николов.

„Те всеки ден затъват все по-дълбоко и по-дълбоко с изказванията си“, посочи Борисов, относно съмненията, че има посредник, който оскъпява газовите доставки в България. „Фирмата МЕТ резервирала количества за собствени търговски цели и тя ще продължи да търгува – ето разковничето, обръщам се към г-жа Нинова, тя ще продължи да търгува с или без „Булгаргаз“. Браво – защита на националния интерес“, иронизира Борисов.

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев посочи, че цената с посредниците – ДЕПА и МЕТ – взимаме газ на по-висока цена. ДЕПА е гръцкият „Булгаргаз“, посочи той и уточни, че продават на българския „Булгаргаз“ руски газ. При тази схема на управляващите цената, която ще се получи, е 182 и 85. Добрев посочи, че не изключва, че се правят манипулации с цената, като включват количества от „Чирен“, както го правят всички месеци досега, посочи той.

Борисов поясни, че „Чирен“ е бил изпразнен и е оставен на 18%. „С тези 18%, 8-9% могат да играят по фактури. Вкарват по фактури евтиният газ от „Чирен“, намаляват за пред очите ви цената, този газ обаче си стои там, в същото време продължават да купуват скъпия газ и той отива на фактурите ви. А иначе като излезе КЕВР ще кажат, че цената е тази – но те вкарват в микса това, което е на дъното на „Чирен“. А после, производството, битовият потребител ще плаща друга цена, просто за да ви замазват очите ще правят тази манипулация, те я правят втори месец. Затова не си напълниха като Полша и Европа хранилищата, за да могат да играят с цената“, смята Борисов.

Делян Добрев посочи, че цената на газа с това оскъпяване ще е с 35% по-висок, отколкото трябва да бъде.