Искаха да „изчегъртат“ даден модел, а на нас ни се предложи повече от същото

1
286
Слави Трифонов, обграден от сценаристите си Снимка: Actualno.com/архив

Неминуемо ИТН ще претърпи загуба на изборите, ако продължат по този начин

Любимир Стефанов

Любомир Стефанов, политолог, Novini.bg

Динамичен август, след 1989 г. не сме били свидетели на подобен сценарий.  Парламентарният процес предвижда подобни динамични ситуации, дори и да не ни харесва. Партиите не могат да намерят решение и, за жалост, ни хвърлят в нови избори.

Искаха да „изчегъртат“ даден модел, а на нас ни се предложи повече от същото. „Има такъв народ“ не разбират правилата на парламентарната конституционната демокрация със своите „чудовищни“ 65 депутатски места, а след това всичко се превърна в бутафория. Не успяха да излязат от амплоато на професионални шоумени и сценаристи, за да влязат в политиката.

Крайният резултат – поради липсата на диалогичност и това, което ни сервираха, получихме още, че и по-лошо от същото, а накрая отговорността се размива.

Изборите изглеждат много скорошни. От ИТН очаквам невъзможното – научихме се и на това. Ако Слави Трифонов за пореден път се отметне от думите си, не знам дали някой някога ще има ухо за това, което казват от партията му.

ИТН ще бъдат поканени на нови преговори, но няма да приемат. Може би ще гласуват „въздържал се“, което ще отвърже ръцете за трети кабинет на малцинството.

Неминуемо ИТН ще претърпи загуба на изборите, ако продължат по този начин, поведението им ще доведе до отлив на гласоподаватели.

„Изправи се БГ! Ние идваме!“ може да натрупат точки, но пък са на ръба, а „Демократична България“ са последователни, което може да доведе до по-високи резултати.

ГЕРБ са в специфична ситуация, сами срещу всички, което може да доведе до отлив, но и до прилив.