Как вицепремиер без достъп до тайни ще организира изборите ?

0
373
Какво ли мисли Мустафа за Рашков ? СНИМКА: МВР
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС Николай Димитров - ГЕРБ/СДС

Какво ли ще каже по този въпрос американският посланик ?

Как вицепремиер и силов министър ще организира парламентарните избори на 11 юли 2021 година, след като е отнет достъп да класифицирана информация ?

Този въпрос виси във въздуха след като днес полууволненият шеф на ДАНС Димитър Георгиев обяви сензационно, че вътрешният министър и вицепремиер Бойко Рашков е с отнет достъп до класифицирана информация за срок от 3 години, като отказът не е обжалван в ДАНС.

Пред сайта на „Дневник“ Рашков опита да шикалкави, като първо нарече Георгиев „престъпник“, после заяви, че не знае, че му е отнет достъпът, а накрая завърши с: Няма да коментирам повече !

Скандалът добива чудовищни размери с оглед на факта, че Рашков като силов вицепремиер отговаря пряко за провеждането на парламентарните избори. Как човек без достъп до класифицирана информация ще може да иска СРС-та срещу търговци на гласове например ? И да чете после разпечатки от въпросните СРС-та ? Самият Рашков още от първите си дни като вицепремиер се заканваше, че ще се бори „купуването на гласове“. Това очевадно няма как да стане. Вицепремиерът трябва да утвърди логистичният план за реда и ползването на машините за изборите. В три поредни интервюто Рашков изрази съмнения, че изборите могат да бъдат манипулирани чрез софтуера от действащи служители на МВР.

По закон премиер и министри получават автоматично достъп до класифицирана информация. Но ако Бойко Рашков е с отнет нещата стават много сложни. Той няма право да получи такъв. Как тогава вътрешният министър работи с такава информация ? Кой му е разрешил достъп ?

Думите на Димитър Георгиев ще се потвърдят много лесно ако до няколко дни служебния кабинет на Румен Радев тръгне да сменя членовете на Държавната комисия за сигурността на информация-ДКСИ. Мандатът на членовете е до юни 2022 година. Те се избират пряко от Министерски съвет. Ако правителството на Янев тръгне да сменя членовете на ДКСИ това ще е ясен признак, че Рашков наистина е с отнет достъп до класифицирана информация и не може да бъде вицепремиер и силов министър. Може да бъде разследван от прокуратурата за нерегламентиран достъп до секретни тайни.

И накрая ще е любопитна реакцията на американското посолство и най-вече на посланичката Херо Мустафа, която обикаляше министерствата, за да се снима с министрите от служебното правителство. Първата и среща беше с Бойко Рашков. Какво ли ще кажат съюзниците от НАТО по скандала с вицепремиера с отнет достъп до класифицирана информация ? След като той борави със секретни данни на пакта без да има достъп до тях ?