Кирил Петков преди, сега и завинаги

0
416
Кирил Петков
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС Ясен Киров - ГЕРБ/СДС
Николай Димитров - ГЕРБ/СДС
Ясен Киров - ГЕРБ/СДС

Странните признания на Кирил Петков за изнасяните оръжия от България за Украйна продължават. В опита си да оправдае действията си и неистините изречени само преди няколко месеца, Петков намесва дори и Пентагона

Ако България помага военно, това ще мине първо през парламента и ще бъде широко обсъждано. АЗ ОБЕЩАВАМ, ЧЕ ТАКИВА НЕЩА НЕ МОГАТ ДА СЕ СЛУЧВАТ СКРИТО.“ Това са думи на Кирил Петков изречени 21.03.2022 година. Бившият вече премиер се позовава тогава на социологическо проучване, според което 84 процента от населението не одобрява страната ни да изпраща оръжия и боеприпаси в подкрепа на украинската държава, пише Трибюн..

С днешна дата обаче Кирил Петков не само разкрива, че не се е съобразил с решението на Народното събрание, което с мнозинството на управляващата четворна коалиция и правителство водено от самия него е изнасяло оръжия. „Гласът на Америка“ публикува материал в украинската си секция, като се позовава на изказвания на същия Кирил Петков, както и на свои източници от украинското посолство в София.

И да, България направи пари. Две хиляди българи работиха 100% по това време. Парите отиваха в местните бюджети, това много допринесе за икономиката.“ Това са думи на Кирил Петков от преди дни.

ГЕРБ/СДС

Според украинското посолство всички заявки за оръжия и муниции са били препращани към правителството на Петков или директно на него, по времето когато той е бил премиер. Пред „Гласът на Америка“ съпредседателят на ПП посредник при доставката и закупуването на оръжията били именно от Пентагона. Държави на НАТО купували от нас оръжията, като ги давали безплатно на Украйна, а основни купувачи били САЩ и Великобритания.

Затова, че страната ни не можела директно да помага на Украйна, Петков отдава на „безпрецедентно ниво“ и начин да се „удовлетворят изискванията на коалиционния ни партньор“ с малко малко пари. Средствата пък отивали в местните бюджети и това допринесло за икономиката.

От признанията на Петков става ясно още, че за да не развали отношенията си с Корнелия Нинова никъде в документите за износ на оръжие не се споменавала Украйна. „Внезапно започна да получава документи от американското правителство, британското правителство, полски фирми, румънски фирми“, споделя охотно Петков.