Косвената жертва на войната в Украйна Явор Божанков разжалван и в две парламентарни комисии

0
67
Явор Божанков Снимка: 24 часа

Според правилника за работа на парламента независимите депутати нямат право да членуват в комисии

Депутатът Явор Божанков е освободен предсрочно като член на Комисията по конституционни въпроси и на Комисията по околната среда и водите. Това съобщи председателят на Народното събрание Вежди Рашидов в началото на днешното извънредно заседание.

Миналата седмица Божанков падна косвена жертва на войната в Украйна. Малко след като остро критикува в пленарната зала позицията на БСП срещу решението България да изпрати военна помощ на Украйна, а после гласува срещу партийната повеля, той бе изключен от парламентарната група. По-рано Божанков се противопостави и на партийната позиция „за“ връщането на хартиената бюлетина, припомня „24 часа“.

След изключването от БСП Божанков остана в парламента, но вече като независим депутат. Той е и първият останал без парламентарна група в рамките на това Народно събрание. Според правилника за работа на парламента независимите депутати нямат право да членуват в парламентарните комисии. Затова и Божанков ще трябва да напусне тази по правни въпроси, но и тази по околна среда, в които досега членуваше като част от БСП.