Машините за гласуване на скрап! След изборите-незабавни промени в ИК и премахване на машинното гласуване

0
413
радев
Борислав Цеков

Да се припомни кой го въведе: президентът Радев, „Има такъв народ, Продължаваме Промяната, Демократична България, Мая Манолова и „Мутри вън“, както и лобистите за машинното гласуване в ЦИК и Обществения съвет към нея, както и цяла плеяда от знайни и незнайни дърдорковци

Борислав Цеков, фейсбук

Изписал съм през последните години камара със статии в централния печат, имам поне пет дузини телевизионни и радиоучастия, както и стотици коментари в социалната мрежа само по темата защо машинното гласуване НЕ трябва да бъде въвеждано, а след като въпреки всичко го въведоха – че ТРЯБВА да бъде отменено.

И както очаквах – властимащите се правеха, че не чуват, докато не се счупи стомната. А стомната се счупи, надявам се окончателно днес – с изнесените улики от ДАНС за потенциална мащабна правителствена злоупотреба с машинния вот.

Затова трябва да се припомни кой настояваше да се въведе машинното гласуване и кой го въведе: президентът Радев, „Има такъв народ“ (една Ива Митева имаше там, която реши, че след като попадна случайно и за кратко в политиката, ще ни учи на демокрация), Продължаваме Промяната, Демократична България, Мая Манолова и „Мутри вън“, както и лобистите за машинното гласуване в ЦИК и Обществения съвет към нея, както и цяла плеяда от знайни и незнайни дърдорковци. Своята отворност носят и ГЕРБ, БСП и ДПС, естествено, които известно време пригласяха на фалшивата теза, че машинното гласуване щяло да направи вота по-честен. Те обаче трябва да бъдат поздравени, че бързо се върнаха в правия път – никъде в цивилизования демократичен свят не се допуска да се гласува с машини, които да смятат електронно резултатите, а там, където го бяха въвели, го отмениха, заради гигантската уязвимост от манипулации (Германия, Ирландия, Нидерландия, някалко американски щата).

Сега обаче е важно какво да се прави с оглед на конкретната ситуация. Конституционно и законово е невъзможно да бъдат отменени местните избори, каквито гласове се чуват. Според мен трябва да се направи най-малкото следното:

– Щателно и ефективно разследване на изнесените данни и твърдения на ДАНС.

– Оттегляне на уличения в доклада на ДАНС зам.-министър от ПП до приключване на разследването.

– ЦИК незабавно да издаде изрични указания на секционните комисии да насочват избирателите да гласуват с хартиени бюлетини, а не както правеха на предния вот – да насочват към машините.

– След парламентарната ваканция незабавно да се промени Изборният кодекс и да бъде напълно премахнато машинното гласуване.

– Машините – на скрап. В Ирландия преди години купиха 7500 машини за гласуване за 56 милиона евро, а после ги предадоха за скрап на стойност 70 хиляди евро. Това е цената, която обществата плащат за глупави и неграмотни решения, взети под напора и с ентусиазма на случайни хора в политиката и злонамерени частни лобисти.