Може ли да бъде подкупен журналист в реномиран западен вестник?

0
265
Снимка: pixabay

Ами разбира се, че може. С много пари става…

Константин Мишев
Константин Мишев, фейсбук
Може ли да бъде подкупен журналист в реномиран западен вестник? Ами разбира се, че може. С много пари става. И тук внимавайте какво казвам. Не може да бъде купен всеки журналист. Има и хора с интегритет. Но дали може… ами може.
Някои са готови да се продадат за пари. Независимо дали пишат за НЮ ЙОРК ТАЙМС, ДИ ВЕЛТ или УОЛ СТРИЙТ ДЖЪРНЪЛ.
Преди няколко години един мой приятел и колега ме запита дали може да се пусне статия в полза на един политик… новобогаташ… в сериозен западен вестник. Казах му, че може, но аз не искам да участвам. Въпреки това моят приятел ми изпрати опорните точки. За тези опорни точки се даваха сериозни пари.
По онова време президентските и парламентарните избори бяха близо един до друг. За първите избори нямаше такава статия, но за вторите се появи в най-влиятелния вестник на света. Със същите опорни точки. Направи го кореспондентът на вестника във Варшава. Той отговаряше също за цялата Източна Еврипа.
Гадна работа. Но аз не писах на вестника. Защото щях да издам приятел. Корумпиран, но все пак приятел. А аз не съм предател и никога не съм бил. Дори да става въпрос за престъпление. Старомоден съм.
Та защо го пиша това? Защото хората сме слаби и понякога се поддаваме на изкушения. И когато прочетете нещо в ДИ ВЕЛТ… НЮ ЙОРК ТАЙМС… ФАЙНАНШЪЛ ТАЙМС… не лапайте всичко. Понякога е въпрос на солидна сума.
И тук отново едно уточнение… не става въпрос за редакционна политика, а за корумпирането на един журналист.
Пиша това с болка. Но не мога да си затворя очите!