Със  смъртта на Борис Немцов може би си отиде надеждата Русия да бъде истински свободна

0
240
Немцов бе убит на 27 февруари 2015 година.

Това, с което той бе истински опасен за режима в Кремъл е фактът, че познаваше от първо лице механизмите и начина, по който той функционира

Денис Василев, председател на Студентски дипломатически клуб, фейсбук

Денис Василев

Годината е 1999. Борис Елцин, тогавашен президент на Руската федерация, сдава властта и въпреки силния натиск на службите и чекистите да наложи за свой наследник Владимир Путин, тогавашен секретар на Съвета за сигурност, Елцин решава да подкрепи другия потенциално основен кандидат за поста в лицето на Борис Немцов – бивш пръв вицепремиер, изключително успешен губернатор на Нижни Новгород и един от лидерите на младата руска демокрация.

Немцов встъпва в длъжност година по – късно и след двадесет и четири години Русия е свободна. Корупция все още съществува, но в далеч по – малки мащаби. Тя е горда част от семейството на демократичните държави, превръщайки се в истински европейски и световен лидер с просперираща икономика. Без стотици хиляди да намерят смъртта си в Украйна. Без политически репресии и убийства. Без откраднато бъдеще за поколения руснаци.

За съжаление реалността, в която живеем, е коренно различна. Натискът на чекистите и олигархията е твърде голям и в крайна сметка те успяват да наложат своя кандидат. Немцов от своя страна, усетил в каква посока се развива страната му, преминава в твърда опозиция и до смъртта си е лицето на визията за една свободна, истински демократична Русия и единствената надеждна алтернатива на режима на Владимир Путин. На 27 февруари, 2015 година, точно пред стените на Кремъл, той бива смъртоносно разстрелян с четири куршума в гръб. А години по – късно цялата руска опозиция се намира зад решетки, където бавно и методично бива изтребвана.

Това, с което Немцов бе истински опасен за режима в Кремъл е фактът, че познаваше от първо лице механизмите и начина, по който той функционира. С неговата смърт може би си отиде надеждата Русия да бъде истински свободна.

“Всеки е длъжен да реши готов ли е да рискува или не. Мога да кажа за себе си – щастлив съм, че мога да говоря истината, да бъда себе си и да не пълзя пред жалката, крадлива власт. Свободата струва скъпо.”

Борис Немцов,

убит на 27 февруари, 2015 г.