Соня Колтуклиева: Божков и Пеевски станаха мощни и влиятелни при НДСВ и Тройната коалиция

0
1939
Соня Колтуклиева Снимка: фейсбук

И политическото лицемерие трябва да има някакви граници, г-н президент!

Соня Колтуклиева, Фейсбук

Президентът Радев коментира санкциите по Global Magnitski act така: “Американските санкции са диагноза за режима, който отгледа тази корупция.”

Да, де…но:

Васил Божков беше известен като гангстер, сподвижник на Илия Павлов и Васил Илиев, преди НДСВ да променят закона и да го превърнат в бляскав колекционер.

След аферата “Костинброд”, организирана от Мая Манолова, Сотир Цацаров, Сергей Станишев, Лютви Местан, начело на правителството на коалицията БСП-ДПС застана Пламен Орешарски – личният икономист на Васил Божков. Орешарски беше оттеглен от СДС в кандидат-кметската кампания на София, заради негова среща в офиса на Черепа, същият офис – посетен от Мая Манолова преди общинските избори през 2019 г..

Възходящият път на Делян Пеевски, като политик и бизнесмен, започна по време на НДСВ. Той беше лично одобрен от премиера Симеон Сакскобургготски – свързваше ги общото приятелство с Илия Павлов.

През 2013 г. Сергей Станишев драматично обясни, че или избират Пеевски за шеф на ДАНС, или правителството пада. Избраха го. Гласуваха народните представители от ПГ на БСП, включително – Корнелия Нинова. Същата Корнелия Нинова, която лично предложи и се пребори за излъчването на пенсионирания Румен Радев за президент през 2016 г.. Явлението Делян Пеевски би било невъзможно без подкрепата на Доган и ДПС – а без подкрепата на Доган и ДПС Румен Радев нямаше да стане държавен глава.

Така че – не е само ГЕРБ. Когато Бойко Борисов дойде на власт, Васил Божков беше вече мощен бизнесмен, който не криеше – когато му потрябва нещо да мине през парламента, той си купува депутати.

Делян Пеевски и майка му, с кредити от КТБ, вече бяха създали медийната си империя.

Президентът Радев, произнесъл знаменателната фраза: вярвам повече на Васил Божков, отколкото на неговите обвинители, сега обяснява, че той говорел, когато другите мълчали. Верно ли?! Без майтап?!

Говорехме и пишехме неколцина журналисти, които платихме за смелостта си с лични страдания, неистов тормоз и преследване. Радев просто от време на време избълваше порой от общи фрази и сетне се прибираше при жена си в цитаделата, охранявана от НСО.

И политическото лицемерие трябва да има някакви граници, г-н президент!