В полето на политическата безизходица Петков заложи експлозив. Кои ще са жертвите на неговия езиков тероризъм предстои да видим

0
379
Цветанка Андреева Снимка: фейсбук

Проблемът е, че чрез политическия си език Кирил Петков публично лъже – понякога съзнателно, понякога защото не може да се контролира

Цветанка Андреева, политолог, фейсбук

Злощастното лутане на Кирил Петков в дебрите на политическата семиотика.

Свидетели сме как една фраза на Кирил Петков взриви реалността: „Ще ви дам кодовете“.

В полето на политическата безизходица Петков заложи експлозив. Кои ще са жертвите на неговия езиков тероризъм предстои да видим.

От тук насетне проблемът вече не е какво е имал предвид авторът, а че го е казал. Проблемът е, че чрез политическия си език Кирил Петков публично лъже – понякога съзнателно, понякога защото не може да се контролира. Но неговите лъжи се превръщат в политическа реалност. Гражданство, меморандум или кодове – езиковите лъжи на Петков се превърнаха в „престъпления“.

Не за първи път Кирил Петков е опасен с неговата употреба на езика. Този път той внуши, че изборния процес е опорочен. И колкото и аварийно сега говорителите от ПП да го оправдават, то съмнението е посято!

Аз съм сигурна, че Петков не е имал предвид директно даване на възможност на БСП да получи достъп за манипулация на вота, но съм сигурна че е изрекъл тази фраза. Тя вече руши доверие, партньорство и законност.

Фразата е изцяло в негов стил. Стил, при който езикът ти е враг. Това е вече сериозен проблем за Петков, защото в политиката езикът е всичко – инструмент, реалност и наратив. Каквато реалност очертаеш чрез езика си, в такова поле от проблеми се поставяш.

Това, че при Петков има дефицит в политическия език не веднъж се е превръщало в проблем, не само негов, но и на властта, на политиката изобщо.

Една неправомерна употреба на езика може да радикализира и нажежи обстановката до краен предел. Така е в политиката – думите правят войни или постигат мир.

Политическия дискурс на Петков е драматичен. Много смешен на моменти, но и опасен сега, защото подложи на съмнение минали и бъдещи избори. Даде храна за множество конспиративни тези, включително и такива свързани с него самия и ПП.