Веселин Желев: Драги български медии – глупостта ви е непобедима!

0
3897
Веселин Желев Снимка: фейсбук

Участвате като стойки на микрофони в „промяната“

Веселин Желев, фейсбук

Драги български медии, днес на юнашко доверие цитирахте преразказ от министър-председателя на доклад, за които той твърди, че бил изпратен на българското МВР от испанските служби (кои точно?).

Подозирам, че повечето от вас не са виждали този документ. Някои твърдят, че го имат, но МВР пък твърди, че до никого не го е изпращало и правилно, защото може да съдържа оперативна информация.

Можем да допуснем, че някой го е „изтекъл“ селективно, но не видях никой от вас да обсъжда етичността и надеждността на този начин на информиране. Не чух никой от вас да каже: „Дайте ни доклада“ или „Публикувайте го“.

Смятате се за коректив на властта, а (няма да кажа като какви птици) повтаряте безкритично всичко, което тя ви каже и си мислите, че и вие участвате в т.нар. „промяна“. Участвате, както сте участвали във всички промени досега – като стойки за микрофони. Няма да ви викам: „Оставка!“

Едно време поисках оставката на всички главни редактори и ме уволниха. Няма смисъл да се иска оставката на глупостта. Глупостта е непобедима. И много отмъстителна. Същите бяхте, сте и ще бъдете при всички власти. И нито Пеевски, нито Борисов, нито Гешев, нито „мафията“, нито „олигархията“ са ви виновни. Те се забавляват с вас. Точно такива птици сте, каквито ви наричат.

Включително като се възхищавате на Би Би Си. Правилно се възхищавате. Никога няма да бъдете като журналистите там. Те щяха най-малкото да настояват премиерът да покаже това, което ви преразказва. И ако той откаже, да обяснят на публиката защо отказва.

Ако искате да бъдете като Би Би Си, най-напред се научете на а-бе-то в писането на информация, от което 90 на сто от т.нар. ви репортери нямат и понятие и което се учи в първи курс там, откъдето е дошъл да ни управлява Кирчо.

Най-малкото е, че текст, който има претенцията да бъде информация, не бива да оставя зад себе си въпроси без отговори. А днешният преразказ на на министър-председателя, който така прилежно цитирахте, оставя много такива въпроси.