Всъщност творението на „Спаси София“ в центъра на София се оказа незаконно

0
21551
Диана Русинова Снимка: БНР

Очаквам МВР да издаде разпореждане на кмета на София незабавно да възстанови последната законна организация на движението, а ако кметът Терзиев откаже, то да му бъде наложена глоба от 2000 до 7000 лева

Диана Русинова, пътен експерт, фейсбук

Всъщност творението на „Спаси София“ в центъра на София се оказа незаконно.

Днес сутринта СДВР потвърди, че те никога не са съгласували проекта за новата организация на движението по бул. „П. Евтимий“, бул. „Витоша“ и ул. „Ф. Нансен“. С други думи European Center for Transport Policies се оказахме прави, но не това е важното.

Кой лъже, кой не казва истината и кой внушава неистини за проекта за бул. „П. Евтимий“?

Бих искала да попитам каза ли истината зам. кметът на СО Илиян Павлов, в петък, пред гражданите и общинските съветници от комисията по транспорт с думите: „Всяка една институция и структура, която има общо с този проект, е минала съгласувка. Точка“. Големият въпрос е кой лъже СДВР или зам.- кметът и лъжецът кога ще подаде оставка?

Във вторник при живото включване в предаването „Тази сутрин“ на bTV общинският съветник Стефан Спасов от „Спаси София“ в национален ефир заяви: „Да отговоря по ред на всички внушения, които бяха направени. Първо проектът е напълно законосъобразен. Той спазва буквата на закона и именно заради това изглеждат по този начин паркоместата за косо паркиране със заход назад. А след това той е минал всички процедури по съгласуване одобрения от КАТ, СДВР и всички компетентни органи…“. Сега питам кой точно прави внушения – СДВР или Стефан Спасов и ще му помогнат ли расистките коментари и обиди в този случай?

Днес пред БГНЕС СДВР Столична Полиция заяви следното: „Столичната община не е внесла за съгласуване в отдел “Пътна полиция” проекта със съответните скици и чертежи, върху които са нанесени маркировката, знаковото стопанство и допълнителните съоръжения на пътното платно. В тази задача се пита кой излъга и лъжците ще си подадат ли оставките? На ход е прокуратурата, защото имаме въведена напълно незаконна организация на движението. На ход е и съдът, който да принуди закононарушителите да си премахнат незаконните пътни знаци и пътна маркировка.

Днес очаквам СДВР Столична Полиция да спазят и задължението, произтичащо от чл. 177, ал. 1, т. 9 от ЗДвП (1) Наказва се с глоба от 100 до 300 лв.: 9. който постави пътни знаци или други средства за сигнализиране в нарушение на реда, определен с наредбата по чл. 3, ал. 3; както и по ал. 2 от същия чрен: (2) Наказва се с глоба от 100 до 500 лв.: 2. който премахне, премести и повреди или унищожи поставен на пътя пътен знак, без да е създадена опасност за живота или имуществото на трети лица“. Очаквам МВР да издаде разпореждане на кмета на София на основание чл. 165, ал. 1, т. 3 незабавно да възстанови последната законна организация на движението, а ако кметът Терзиев откаже, то да му бъде наложена санкция съгласно чл. 178, ал. 1, т. 9, а именно: Наказва се с глоба от 2000 до 7000 лв.: който не изпълни дадено му по реда на чл. 165, ал. 1, т. 3 разпореждане.