След безчинствата на платени агитки, полицията започна да разчиства София (ВИДЕО)

0
202
Снимка: архив

Отровното трио“ изпусна протеста, метежниците извадиха от палатките бомби и камъни

В бойно поле се превърна пространството между президентството и бившия Партиен дом. Връх на напрежението бе достигнат малко след 22 часа, когато големи групи млади мъже, вероятно ултраси от футболни агитки, започнаха да атакуват полицаите с бомбички, бутилки с вода, колове, камъни, дори велосипеди и всичко, каквото им попадне подръка.

Жени и деца не се забелязваха сред най-агресивните, които предприеха настъплението срещу униформените. Агресията избухна с нова сила, когато жандармеристите увеличиха периметъра пред сградата на парламента.

Разглобени бяха палатките и демонстрантите започнаха да замерят жандармеристите с всичко, което им попадне. Полицаите не атакуват, а единствено се пазят с шлемовете, подредени в бойна формация, наподобяваща „римска костенурка“.

Ситуацията в „Триъгълника на властта“ започна да ескалира малко след 21 часа. Първоначално част от демонстрантите започнаха да атакуват сградата на бившия Партиен дом с яйца и бутилки. А малко по-късно полетяха бомбички и към полицаите, охраняващи сградата.

Бомбите и камъните, както и бутилките с вода са били предварително складирани в палатките, потвърди и главният секретар на МВР Ивайло Иванов в ефира на NOVA. Това е било направено най-вероятно със знанието на организаторите.

Самото „Отровно трио“ се опита да се разграничи от агресивните действия на демонстрантите, но още вчера всъщност точно те обещаха, че снощният протест е бил последният мирен.

Демонстрантите скандираха“оставка“, надуваха свирки и вувузели.

Протестът започна още сутринта пред сградата на Народното събрание, където депутатите се събраха за първото си заседание за новата сесия. Няколко пъти се стигна до напрежение, а след това до арести и ранени протестиращи и полицаи.

Организаторите от „Отровното трио“ се опитаха да се разграничат от агресивните действия на демонстрантите, но още вчера всъщност точно те обещаха, че снощният протест е бил последният мирен. Ето видео: