След среща с Борисов превозвачите се отказаха от протеста

0
57
Снимка: 24 часа

Премиерът им обеща, че ТОЛ системата ще стартира на по-ниски тарифи

Правителството ще удовлетвори исканията на превозвачите и ТОЛ системата ще стартира с по-ниски тарифи. В обхвата на ТОЛ системата ще влизат само автомагистралите и първокласните пътища, а второкласните ще отпаднат. Това стана ясно след среща на протестиращите превозвачи с премиера Бойко Борисов, която продължи 3 часа.

Превозвачите обявиха, че планираният протест за 13 януари се отлага, след като са били постигнати тези договорености.

Уговорката между правителството и протестиращите е ТОЛ системата да заработи от 1 март и в рамките на 3 месеца да функционира според предложените от превозвачите тарифи, които са по-ниски от приетите. След 3 месеца ще се проведе нова среща, за да се направи анализ дали по тези тарифи се генерират достатъчно приходи. Ако това не е така, ще бъдат договорени нови цени.

Правителството е предвидило от ТОЛ системата 450 млн. приход за 2020 г., като според превозвачите това ще бъде постигнато и с техните тарифи. Те не успяха да кажат точно с колко се редуцират тарифите, но дадоха пример с тежкотоварни автомобили с най-висока екокатегория, за които тарифата ще падне от 18 ст. на 11 ст.

В понеделник щяло да има повече конкретика за предложените от превозвачите нови тарифи, когато бъдат пуснати за обществено обсъждане, обясни регионалният министър Петя Аврамова.

„Премиерът разбра нашите аргументи по отношение на обхата и предложените тарифи, и ако след 3 месеца приходите са такива, каквито се очакват, продължаваме да работим по този модел. Ако не са, поехме ангажимент да разговоряваме за нови тарифи. Това, което поставихме като искания, беше прието, но ние също поехме ангажименти“, заяви управителят на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев.

„След продължителни спорове при премиера това, което приехме от двете страни, е да стартираме на 1 март с тарифите, които браншът предлага, като превозвачите съдействат всяко превозно средство да бъде оборудвано и да не се получават никакви катаклизми при пътуванията по републиканската пътна мрежа и да има плавен старт на системата“, обобщи след срещата и министър Аврамова.

Председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова обяви, че на срещата при премиера се били постигнати договорености и по другите им искания. От думите й стана ясно, че има потвърждение от страна на правителството за инкриминиране на нерегламентирания превоз.

„Имаме уверението на премиера по отношение на нерегламентирания превоз, че във възможно най-кратки срокове това ще бъде направено. По отношение на единния орган за контрол, също имаме уверение, че започват разговори, изграждане на системата, която ще работи в бъдеще по отношение на автобусния и транспортния бранш. Ще има разговори и за еврофинансирането и какво може да се направи за следващия програмен период“, каза Милтенова.