Ако отворят детските градини лятото, ще има сборни групи

0
21
Снимка: Dnes.bg

Анализът на ситуацията относно забавачките се прави седмица за седмица, казва министър Вълчев

Ако отворят детските градини през лятото, ще има сборни групи, както винаги. Занимални за учениците не се предвиждат през лятото, каза на брифинг просветният министър Красимир Вълчев. Той призна, че анализът на ситуацията относно забавачките се прави седмица за седмица.

Според него доста родители не са склонни да пуснат малчуганите си в градините, защото рискът от заразяване е доста голям там при струпване на много деца на едно място.

Вълчев посочи, че в момента не може да има групи дори от 10 деца, а масово по градините става въпрос за тройно повече. Въпреки това на места детски градини работят частично при спазване на противоепидемични мерки.

Вече има предложение и от Синдиката на учителите да има удължаване на платения отпуск на непедагогическия персонал, за да може да има някакви доходи.

Това може да стане с анекс към колективния трудов договор и сега се мисли в тази насока. Настоящият колективен трудов договор изтича на 11 юни, като решение за платените отпуски на учителите ще се мисли за следващия колективен трудов договор, обясни министърът.

„Не би трябвало да има учители без заплати, средствата по бюджетите на училищата и детските градини не са намалени“, увери Вълчев.