Александър Йорданов: Някой пие бира на „Орлов мост“, защо Борисов да подава оставка?

0
561
Снимка: кадър/bgonair.bg

Улицата не може да решава проблеми в една европейска държава, казва евродепутатът

Защо Борисов трябва да подава оставка? Защото някой пие бира на „Орлов мост“? Улицата не може да решава проблеми в една европейска държава. Така евродепутатът от общата листа на СДС и ГЕРБ Александър Йорданов коментира пред „Денят ON AIR“ протестите, съобщи Tribune.bg.

Сред протестиращите има и морално нечистоплътни хора – тези, които разбиха предното стъкло на колата на жената на бул. „Ситняково“, допълни той.

Йорданов коментира и идеята за Велико народно събрание и нова конституция.

„Определено 400 души със сигурност ще мислят по-добре от 240 по най-важните въпроси в държавата, защото ще демонстрират и по-широка представителност. Новата конституция е необходима точно от 30 години. Много от младите, които сега протестират, не бяха родени по време на написването на сегашния основен закон“, заяви Йорданов.

По думите му фундаментален проблем на настоящата конституция на България е, че в нея има нереформируемост на съдебната система.

„Това е основният проблем на нашата конституция. Имаше сериозна приемственост между номенклатурните фамилии. Спомнете си как Борис Велчев стана главен прокурор. Не беше само това въпросът. Нито една бивша социалистическа държава не прие в началото на демократичния преход конституция. Те започнаха реформи, за да се види една горе-долу ясна картина какво представлява демокрацията. Полша едва на осмата година прие конституция. Нашата конституция беше едно абсолютно ненужно мероприятие. За нашите условия това обаче беше единственият вариант да се отстрани комунистическата партия от властта и да се стартира демократичната промяна. България беше най-малко демократичната държава и най-потъналият сателит в Съветския съюз“, коментира евродепутатът пред Bulgaria ON AIR.

Йорданов обясни още, че теоретично новият основен закон на републиката трябва да се създаде в нов парламент.

„Очевидно ГЕРБ ще внесат проект за конституция до 2 септември, след което другите партии ще имат възможност да го обсъдят и да внесат свои проекти. Този проект би трябвало да бъде разпределен във всички парламентарни комисии. Възможно е парламентът да реши да назначи специална конституционна комисия. След това се отива на гласуване, на което народните представители трябва да кажат дали свикват Велико народно събрание или не. Теоретично конституцията ще се пише в друг парламент от други народни представители – това ще бъде Великото народно събрание“, подчерта политикът.