Тома Биков към Тошко Йорданов: Ако следващите редовни избори са 2030 г., тогава ли ще въвеждате мажоритарните избори

0
447
Тошко Йорданов

За сценариста вероятността да има предсрочни избори е „огромна“

При дълъг живот на парламента говорим спокойно за промяна на избирателната система, посочи от парламентарната трибуна председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов. В хода на дебата по промените в Изборния кодекс той уточни, че има два варианта – предсрочни избори или някакъв живот на този парламент, съобщава „Трибюн“.

За него вероятността да има предсрочни избори е „огромна“, а подходът за мажоритарна система имала нужда от обсъждане и преброяване на населението.

„От наша гледна точка, ако се отиде на предсрочни избори, трябва да има поправен Изборен кодекс, така че да бъде максимално честен. Ако този парламент има дълъг живот, тогава говорим спокойно за промяна на избирателната система, но никой не знае кое от двете ще се случи“, изтъкна председателят на ПГ на партията, в чиито ръце отива мандатът.

По думите му референдумът за промяната на избирателната система е бил успешен.

„Да, ние създадохме партия ИТН с цел въвеждане на мажоритарна избирателна система в два тура, намаляване на партийната субсидия на 1 лв., задължително гласуване“, призна Йорданов.

В отговор Тома Биков от ГЕРБ-СДС изтъкна, че правителство на страната не се прави „за нечий кеф“, а заради българите.

„Разбрахме, че сте лъгали през цялото време. Сега искам да ми кажете кога точно очаквате да има редовни парламентарни избори, защото ще ви припомня, че последните редовни бяха 2009 г., следващите бяха 2021 г. До 2030–2040 г. дали ще има редовни“, попита риторично Тома Биков.

Според него ИТН трябва да изпълнят ангажиментите, които са поели пред хората.

„Как ще постъпим ние, ще видите – споко, остават няколко дена, не се шашкайте“, изясни позицията на партията си Тошко Йорданов. По думите му е „трогателно как всички навиват ИТН да направи правителство“. Йорданов подчерта, че стабилно правителство е факт при мнозинство в зала с твои депутати, или коалиционни партньори.

Преди обаче да има връчване на мандат, ИТН трябва официално да обявят кой ще е техният кандидат-премиер. Именно той трябва да отиде при Радев и да получи мандата.