Къде пропадна „Рицарят на дамаджаната“ – Рашков?

0
4822
Идва краят на джедаите.

Да сложим край на „джедаите“ на Радев

Тодор Александров (Дон Джовани)

Нацията осиротя. Заради „безграничната народна любов“ към Киро Петков-Канадеца от „местопрестъплението България“ изчезна друг народен герой. Да, за Бойко Рашков-Дамаджаната става въпрос.

А беше време когато временният вътрешен министър участваше в поне три интервюта за големите телевизии, две за БНР и още няколко за кабеларки за един ден. И разбира се за „Дневник“, „Капитал“, „Клуб Зет“, „Свободна Европа“ и „Медиапул“. Минимум. Сега нищо. Последното шоу на Дамаджаната бе в парламента преди три седмици, когато хвърляше поредните кьорфишеци по отношение на Бюрото за защита към главния прокурор.

Твърдеше, че бюджетът на бюрото бил над 10 милиона лева, че те не охранявали нито един защитен свидетел, а само главния прокурор. И още други такива небивалици. Лъжеше със светнал поглед от трибуната на Народното събрание както на предишните си явявания за „подслушването“, за „побоя над мирни демонстранти“, за полицейщината и арестите на невинни хора по време на предизборната кампания.

Всички твърдения на Бойко Рашков-Дамаджаната пред медии или от трибуната на парламента се оказаха пълна лъжа.

Първата голяма измама беше „подслушването на политици от опозицията и протестиращи“. Топката към „Рицарят на Дамаджаната“ бе вдигната от вечния специалист по подслушване Атанас Атанасов и продължена от Николай Хаджигенов. Рашков бе в стихията си, „подслушваните протестиращи“ растяха с геометрична прогресия. Четири месеца по-късно няма нито едно доказателство за тези твърдения. Нито едно.

Месец по-късно в опит да се сплотят разделените и смразени „протестни партии“ Хаджигенов отново опита да вдигне топката на Дамаджаната с уж скрити кадри от побой на протестиращи. Този път Рашков не успя да се справи. Изложи се. Защото се оказа, че кадрите се гледани от съд, на полицаите са наложени дисциплинарни наказания, а на всичкото отгоре в НСО също са ги гледали, но са си траели една година. Което някак метна камъни в градината на президента Радев.

Нещо повече, стана автогол. Оказа се, че Хаджигенов се разпорежда в МВР, рови кадрови полицейски досиета, носят му записи и т.н. Но нито един от битите протестиращи не е завел дело. Защо ли ?

Тук лъснаха зависимостите на Бойко Рашков и връзката му с Мая Манолова, „мутрите“ и общият им господар Васил Божков-Черепа.

Да припомним кой бе началник на кабинета на вътрешния министър ? Елена Фичерова-Караиванова, член на политбюрото на партията на Черепа, кандидат за депутат от същата. Изтеглена на пожар от МВР часове преди обявяване на списъка „Магнитски“. Защо ?

Самохвалството на Дамаджаната стигна до там да се перчи как той и неговото МВР подредили парламента.

Рашков се хвалеше колко досъдебни производства за купуване на гласове имало в МВР по време на изборите. Но не чухме колко от тях са в съда и колко осъдени за това престъпление има. Защото няма такива.

Тепърва невинно задържаните членове и симпатизанти на ГЕРБ, кметове и съветници от партията на Борисов ще водят дела срещу МВР за незаконни арести. И ще ги спечелят. Батаците на Рашков няма да ги плаща той, а държавата. Тоест ние.

На финала Рицарят на Дамаджаната се провали тотално в опита за таран срещу главния прокурор Иван Гешев. Докато пращаше полицаи да ровят за дипломата му се оказа, че именно той, като директор на Националната следствена служба, е назначил Гешев за следовател. Гледал ли му е дипломата, не е ли, не се знае. Ако е второто значи Рашков е бил пълен некадърник като ръководител. Такъв се доказа в МВР. Спря всички разследвания срещу олигарси, обезглави ГДБОП, блокира службите за сигурност. Надявам се някой нормален министър след този сталинист да извади на показ чудесиите извършени от него.

Но изведнъж Дамаджаната изчезна от полезрението. Залезе. Даже Сашо Диков-Пощенският гълъб, не го кани на задушевни интервюта. Предполагам, че причината се дължи на изолацията на Мая Манолова и мутрите й в парламента. Според много социолози има голяма вероятност мутрите да не влязат в парламента. Дали заради спадналата активност на техния гуру от Дубай, дали заради популизма и простотиите на техните депутати, ще се разбере рано или късно.

Така и Рашков потъна. Няма вече „завръщане на джедаите“. „Джедаите“ си отиват. Безславно. Рицарят на Дамаджаната вече не е народен герой. И май фуражките в президентството най-сетне загряха, че ако пак го пуснат да мачка в предизборната кампания ще вдигне още процентите на ГЕРБ.

Наближава времето когато ще сложим край на всички „джедаи“ на Румен Радев. И най-вече на самия него. И ще го пратим да си пише мемоарите в Славяново. Крайно време е.