Ананиев: Осигурихме 86 млн. за здравната система, преобладаващата част отидоха за заплати на медицинския персонал

0
13
здравеопзване
Кирил Ананиев

С решението на правителството и на НЗОК законосъобразно са осигурени повече публични финансови ресурси, твърди здравният министър

Спорът за заплатите на медицинските сестри отново намери място в Народното събрание. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обаче бе категоричен, че 86 млн. лв. са били осигурени за системата, като преобладаващата част от тях са отишли за заплати на медицинския персонал.

В отговор на депутатски въпрос той посочи, че допълнителните средства дават възможност за увеличение на приходите на лечебните заведения и на възнагражденията на медицинския персонал. По думите му с решението на правителството и на НЗОК по този начин законосъобразно са осигурени повече публични финансови ресурси.

„Държавните и общинските болници получиха допълнителен финансов ресурс в размер на 36 млн. лв., част от който следва да даде отражение и върху размера на възнагражденията на персонала. Допълнително за спешна помощ и спешните звена са разпределени 15 млн. лева, както и за разходи за персонал. Отделно от това с анекс към националния рамков договор с 50 млн. лева от резерва на НЗОК за непредвидени разходи от 1 юли се увеличиха цените на 120 клинични пътеки, което даде възможност на болниците да получават повече средства по реда на договорите за медицинска дейност. Ефектът от тази мярка ще дойде след отчета за деветмесечието“, обясни Ананиев.

Социалистите обаче не останаха доволни от отговора на министъра и се обявиха в подкрепа на протеста на медицинските сестри.

„Има постановление на Министерски съвет от 10 април 2019 г., в което е решено 50 млн. лв. да бъдат отпуснати от бюджета на Министерство на здравеопазването, а не на здравната каса. Има второ постановление от 9 май 2019 г., това е само един месец по-късно. Тези 50 млн. стават 6 млн. Г-н Борисов, защо излъгахте медицинските сестри и българските граждани?“, нападна премиера лидерката на БСП Корнелия Нинова.

„Министър-председателят Бойко Борисов не е излъгал никого, нито аз. 86 млн. лв. бяха осигурени за системата, като преобладаващата част от тях отидоха за заплати. С отчета за месец септември, ние ще видим реалните цифри. Такава е счетоводната практика и отчетността, че на тримесечие се дават тези отчети“, категоричен бе министър Ананиев.