Ананиев отмени задължителното носене на маски на обществени места

0
12
Снимка: архив

Държавата ще закупи 1 млн. предпазни маски за социално слабите

Отменя се задължителното носене на маски на обществени места заради липсата на консенсус в обществото, обяви здравният министър Кирил Ананиев на брифинг в Министерския съвет. „Току-що подписах заповед, с която отменям точка 9 от моята заповед от вчера до постигане на консенсус в обществото”, заяви Ананиев.

Той обаче призова хората все пак да използват маски ежедневно. И подчерта, че тази мярка твърдо се подкрепя от правителството.

Министърът каза още, че държавата ще закупи 1 млн. предпазни маски, които ще бъдат раздадени на социално слабите. Тази дейност ще извърши социалното министерство чрез структурите си по места.

„Ще търсим маски на цени, близки до тези на нашите производители. Правим анализ на световния и европейския пазар и търсим най-ниските цени, както правим и при поръчките на лекарства“, заяви Ананиев.

„В тази ситуация, естествено, ще има и опити за спекулации”, допълни вътрешният министър Младен Маринов.

Здравният министър увери,че всички маски, които се осигуряват, се разпределят веднага, първо – между хората, които са на първа линия в борбата с коронавируса. „В момента очакваме поредната пратка от Китай“, каза още Ананиев.

Той благодари на българите за това, че стават все по-дисциплинирани в името на общата цел – опазването на здравето ни.

Министър Маринов заяви, че глобата за определени нарушения на мерките ще бъде намалена и вече няма да е 5000 лева. За нарушителите на карантината обаче санкцията остава в същия размер.

Вътрешният министър коментира и мярката за проследяване на мобилните телефони на хора, поставени под карантина. Маринов увери, че подобна информация се събира от ограничен кръг структури на МВР. Те са длъжни при установяване на нарушение в срок от 24 часа да уведомят компетентния съд. Ако той не даде разрешение за използването й, тя трябва да бъде унищожена.