Заповед на Ананиев: До 14 юни работим дистанционно, ако е възможно

0
84
Кирил Ананиев Снимка: Investor

Изисквания към работодателите – 1,5 м дистанция между служителите, дезинфекция, осигуряване на лични предпазни средства

До 14 юни остава възможността за дистанционна работа, ако дейността на фирмата позволява. Това гласи една от заповедите на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, издадени по-рано днес и публикувани на интернет страницата на Министерството на здравеопазването след обявяването на извънредната епидемична обстановка.

Дистанционната форма на работа се организира в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност.

При невъзможност да се организира дистанционна работа, работодателят е длъжен да спазва противоепидемични мерки – създаване на организация, осигуряваща най-малко 1.5 м дистанция между служителите си, дезинфекция на помещенията, недопускане на служители с температура, кашлица, хрема и други симптоми на остро респираторно заболяване, инструктаж на работещите за хигиена на ръцете, осигуряване на вода, сапун и дезинфектант, осигуряване на лични предпазни средства.

Всички лица, които са в закрито обществено място – градски транспорт, търговски, спортни или културни обекти, администрации, молитвени храмове и места, на които се предлагат обществени услуги, са длъжни да носят предпазна маска, шал или друго средство, покриващо устата и носа. Най-малко 1.5 м разстояние трябва да има между всички лица, които не са от едно семейство и се намират на открито обществено място.