Ананиев: До 20 януари ще заработи интензивното отделение на Детската болница

0
6
Кирил Ананиев

Отделението се ремонтира и се търсят двама анестезиолози, които да попълнят лекарския екип, обяви министърът

До 20 януари догодина трябва да заработи интензивното отделение на столичната Детска болница, стана ясно от думите на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Той бе на изслушване в парламента, инициирано от депутати от групата на „БСП за България“, които настояваха той да обясни кога ще бъде възстановен приемът в интензивното отделение на лечебното заведение.

От 27 ноември децата на територията на София, при които е необходимо провеждането на интензивно лечение и дихателна реанимация, се осигурява от Александровска болница, „Пирогов“ и Национална кардиологична болница, след като в столичната Детска болница спряха приема заради липса на анестезиолози.

Здравният министър обяви, че в момента в отделението се извършва планов ремонт, който трябва да приключи до обявената от него дата, а паралелно с това се водят и преговори с двама анестезиолози, които да се включат в екипа, за да бъде осигурена работата на интензивния сектор.

Кирил Ананиев обяви още, че в болницата ще има и промяна на регистрационния режим. „Пациентите се записват в регистрационен журнал с часа на пристигане в болницата. Дава им се номер. На плановите бял, а на спешните – червен. При повикване с приоритет са спешните“, обясни той от парламентарната трибуна.

Силни критики към системата на здравеопазването отправи заместник-председателят на парламента и депутат от ДПС д-р Нигяр Джафер. За пример тя даде случаят със смъртта на 3-годишния Алекс, който почина от тежка двустранна пневмония.

„Проблемите са толкова сериозни. Този случай е само върхът на айсберга на системните проблеми в здравеопазването. Отговорът с клишета, че има стратегия, че има правителствена програма, че има решения, по които се работи, няма да помогнат. Стратегии може да има, програма може да има, но няма единна информационна система. Ако имаше „електронна здравна карта“, щеше да е ясно къде е ходило детето, какво му е изписано, кой и в колко часа го е прегледал. Ако имаше единна информационна система, станала легендарна вече, щеше да е ясно и кой ще носи отговорност“, смята д-р Джафер. Според нея в България има „прекрасни лекари“, но „лошо здравеопазване“.