Бившият министър Хинков: Обществените поръчки бавят изграждането на Националната детска болница

0
38
Христо Хинков

Според него депутатите трябва да вземат решение за пряко договаряне на всички дейности

Решението не е да се спре строежът на частната детска болница, а да се ускори изграждането на държавната. Това каза в предаването „Тази сутрин“ бившият здравен министър от редовното правителство проф. Христо Хинков.

Във вторник служебното правителство одобри изграждането на частна детска болница „Мама и аз“ с инвеститор „Търговска лига“, но в сряда премиерът Димитър Главчев отмени това свое решение и дори заплаши здравния министър с уволнение.

„Тази болница е много стар проект на държавата, който за съжаление се движи много тромаво – както всички държавни инициативи. Тук виждаме ясно как частната инициатива е много по-гъвката и попълва дупките, които държавата не може да подсигури“, поясни той.

Според него обществото има нужда от Национална детска болница и това е било обявено като национален приоритет. „Но за съжалени като държавен обект тя не е равнопоставена на една инвестиция, която една частна инициатива може да направи“, допълни проф. Хинков.

От думите му стана ясно още, че изграждането на Националната детска болница се бави заради множеството обществени поръчки, които се обявяват и след това се обжалват от несъгласните. Той припомни също така, че е създал редица условия, за да се изгради тази болница възможно най-бързо.

„Но за съжаление Законът за обществените поръчки казва, че всяка една поръчка може да се обжалва, така че аз очаквам строежът на тази болница да се забави много повече, в сравнение със срока за изграждането на една частна такава болница“, призна още той.ча

Проф. Хинков смята, че разрушаването на съществуващите стари сгради, разположени на предвидения за изграждането на държавната болница терен, ще започне скоро. Според него обаче депутатите трябва да вземат решение за пряко договаряне на всички дейности, свързани със строежа на Националната детска болница.

„Частната инвестиция не се съобразява със Закона за обществените поръчки и може да изгради една такава болница за две години. Проблемът е, че дори когато частните болници използват обществен ресурс, те не обявяват обществени поръчки. Това е решение на парламента. Тук има някаква демагогия – от една страна казваме, че имаме нужда от държавна болница, а от друга страна даваме възможност на частната инициатива да се осъществява безпрепятствено“, каза още той.