Ананиев скастри Нинова за заема: Подгответе се по-добре с реална информация, а не с лъжовна

0
104
Кирил Ананиев Снимка: Investor

Трябва да имате сериозни познания какво ни предстои до края на годината, за да питате за какво ще използваме парите, посъветва я финансовият министър

В остър спор с БСП влезе финансовият министър Кирил Ананиев в пленарната зала. Повод стана декларация от името на червената група, изчетена от лидерката Корнелия Нинова.

„На 15 септември правителството на Борисов взе нов заем от международните пазари. 10-годишна емисия за 2.5 млрд. лв. и 2.5 млрд. за 30 години, общо 5 млрд. лв. За това действие на правителството има много въпроси без отговори от страна на премиера. Защо се появи необходимост от нов дълг? Защо трябваше да се емитира дълг на международния пазар. „Трети въпрос – условията, при които е взет дългът. Определено неадекватни са твърденията на правителството, че е постигнало супер ниска цена на дълга“, коментира Нинова.

Кирил Ананиев изненадващо взе думата и критикува Нинова, че не се е „подготвила по-добре с реална информация, а не лъжовна“.

Веднага, след като преведох емисията в сряда, ми се обадиха цялото ръководство на Еврокомисията и всички колеги министри на финансите, които ме поздравиха за постигнатия най-добър резултат през 2020 г., разказа Ананиев.

Той обясни, че 27 държави са направили 27 емисии през 2020 г. и тази на България е с най-нисък лихвен процент – 0,375%. Обеща да предостави на Нинова списъка, за да види, че другите държави се движат между 1 и 3,25%.

4 държави са теглили през 2020 г. кредит за 30-годишен период, ние сме на първо място с 1,37%, докато другите се движат между 2-4%. 3 от тях са членки на еврозоната.

За какво ще ги използваме тези пари – трябва да имате сериозни познания какво ни предстои до края на годината, какво се предвижда да се извърши в началото на следващата година, както и мерките за COVID-19. Икономическите и социалните мерки, приети от правителството, трябва да бъдат изпълнени, защото са важни за хората и за бизнеса. Ние сме поели ангажимент и ще изведем икономиката на държавата от кризата, заяви Ананиев. И призова Нинова обръщението й да бъде съобразено с реалността.

Това предизвика реакция сред червените. Зам.-шефът на групата Георги Свиленски поиска на министъра да бъде направена забележка, защото не можел да дава оценка на декларация от група.

Имате ценни предложения, но няма такива текстове в правилника, формулирайте ги и внесете за промяната му, отвърна му водещият заседанието Валери Симеонов. Той обясни, че министър може да взема думата винаги, когато пожелае.

Симеонов обаче критикува Ананиев, че „като ръководител на едно от най-подредените министерства в държавата“ трябва да се запознае и с правилника на парламента и да го спазва, тъй като министърът просрочваше даденото му време за отговор на въпросите си.