Арестуваха банда търговци на кръв в Русе

0
25
Снимка: архив

Имали списък с донори – бедни или задлъжнели хора

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност 4-ма души за участие в организирана престъпна група за търговия с човешка кръв в Русе, съобщиха от държавното обвинение.

Обвинените са задържани на 9 ноември 2020 г. при специализирана полицейска операция под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура.

В хода на разследването е установено, че групата е действала от началото на март 2020 г.

Всеки от участниците е издирвал и съставял списък с малоимотни хора или длъжници, които спешно се нуждаят от пари. Предлагали им възможност лесно да спечелят средства чрез редовно кръводаряване през 3-4 месеца. Обещавали и давали на донорите по 100 лева за всяка банка кръв, като от „купувачите“ получавали по 200 лв. Така за групата оставали половината средства от продажбата.

За кратко участниците организирали група донори „на повикване“, които при нужда били длъжни да се явят незабавно за „даряване“ на кръв. Клиентите били причаквани пред болници или местния център за кръвопреливане. Сделките се извършвали извън медицинските заведения, без знанието на работещите в тях.

С прокурорски постановления на трима от обвинените е наложено задържане за срок до 72 часа. Днес 11 ноември 2020 г. в Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ за всеки от тях. На четвъртия обвиняем наблюдаващият прокурор е определил парична гаранция.