Арматура затиснала двамата работници на площадката в Козлодуй, скъсало се въжето на кран

0
22
деца
Снимка: архив

Отговорността за изпълнението на строителния процес и достъпа до площадката е на консорциума изпълнител, казват от Държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци“

Кран е издигал арматура, въжето се е скъсало и тя е паднала и затиснала двамата работници на площадката „Радиана“ в Козлодуй. Загиналите са на 63 и 41 г. При инцидента бяха ранени и други двама работници, единият е с фрактура, другият – с охлузване.

На площадка „Радиана“ се изгражда национално хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци, създадени на територията на България. Възложител на обекта е Държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци“, а изпълнител на строителните дейности на площадката е германско-българският консорциум „Национално хранилище за радиоактивни отпадъци“.

Строителните дейности се контролират от юридическо лице, упражняващо независим строителен надзор в съответствие със Закона за устройство на територията, се посочва в съобщение на държавното предприятие.

От 2017 г., когато започват строителни дейности на площадката, отговорността за изпълнението на строителния процес е на строителния консорциум, включително и контрола на достъп до площадката, се посочва в съобщението.

Ръководството на Държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци“ изказва искрени съболезнования на близките на загиналите.