Зеленото движение, което е част от ДБ, не одобрява решението на кабинета за изграждането на нови реактори в АЕЦ „Козлодуй“

0
181
Даниела Божинова и Тома Белев, съпредседатели на "Зелено движение" Снимка: Дневник

Скъпа инвестиция и несигурна технология са част от мотивите на партията

Зелено движение“ – една от партиите в управляващата коалиция ПП-ДБ, се противопостави на решението на правителството за изграждането на 7-и и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй“, пише „Дневник“.

Като аргументи срещу намеренията на властта формацията подчертава в своя позиция, че инвестицията в нови ядрени мощности е най-скъпа в сравнение с всички други налични технологии за производство на електрическа енергия и допълва, че нови ядрени мощности означават разходи за управление на нови ядрени отпадъци за столетия.

„Пренасочването на средствата за развитие на енергетиката единствено към нови ядрени мощности е проблем и за националната сигурност. Това е свръхцентрализирана индустрия, която създава зависимост от едва няколко световни доставчика на ядрено гориво, сред които Русия е най-големият“, посочват от формацията.

Според представителите ѝ, за да бъде България енергийно независима, „енергиен център на Балканите“ или поне конкурентна на енергийния пазар в региона, е необходимо балансирано развитие на фотоволтаичната енергетика, наваксване при производството на вятърна енергия, оптимизиране на електропреносната мрежа, подобряване на свързаността и диверсифициране на методите за съхранение на енергия,включително в развитието на производството на зелен водород.

„Видно е, че дебатът за нови ядрени мощности идва като отговор на напрежението с предстоящото извеждане на въглищните централи. Подобна съпоставка обаче е напълно неуместна, предвид факта, че въглищните централи ще затворят много преди евентуално изграждане на нови ядрени блокове. Вместо да насочваме обществения дебат в грешна посока, днес е необходимо да се демонстрират резултати за бързото връщане на ПАВЕЦ „Чаира“ в енергийната система на страната, нужно е ускорено, но съобразено с екологичното законодателство изграждане на евтини и надеждни мощности за производство на енергия от възобновяеми източници“, пише още в позицията.

От „Зелено движение“ критикуват и технологията, с която би трябвало да бъдат изградени двата реактора, а именно реактор тип АР-1000 на американската корпорация „Уестингхаус“. Посочва се, че тя е избрана, без да са представени изискуемите социо-икономически анализи, оценка за въздействие на отпадъците и отработеното ядрено гориво, както и оценка за ядрената безопасност по отношение на предложената технология.

В средата на януари предишният парламент задължи правителството да сключи споразумение със САЩ за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“ с технология АР1000. Това стана по предложение на ГЕРБ и с подкрепата на депутатите и от ДПС и „Демократична България“.

Технологията за ядрени реактори AP1000 от поколение III+ е единствената в света с напълно пасивни системи за безопасност, с модулен дизайн на конструкцията, която е и с най-ниския въглероден отпечатък за един MWe, твърди компанията./Дневник