„Балкански поток“ ще струва 1,1 млрд. лева, проектът ще е готов в началото на 2020 г.

0
10
БСП
Теменужка Петкова

Енергийната система е готова за есенно-зимния сезон, увери министър Теменужка Петкова

Цената на „Балкански поток“ е 1,100 млрд. лева. Те ще се финансират от страна на изпълнителя и в рамките на 120 месеца „Булгартрансгаз“ трябва да възстанови парите. 127 млн. евро е предоставен като аванс на изпълнителя, за да започне работата по изграждането му. Проектът ще е готов в началото на 2020 г. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова пред БНТ.

„Тенденцията е пазарът на природен газ да бъде либерализиран и диверсифициран“, каза още тя и добави, че „Южен поток“ не е могъл да се осъществи заради това, че ЕК е счела, че има нарушения и процедурата трябва да бъде спряна.

По думите й, за да е на газовата карта на ЕС страната ни – трябва да бъдат спазени всички правила. „Нямам притеснения в тази посока“, заяви още тя.

Що се отнася до ЕРП-тата проверката е приключила и докладът е готов. „Хората трябва да са спокойни, готовността за есенно-зимния сезон е добра“, каза още енергийният министър.

На въпрос дали има притеснения за продажбата на ЧЕЗ-България, Петкова заяви, че сделката се извършва по чешкото и по българското законодателство. „Всички компетентни органи, които имат отношение по този процес, си вършат много отговорно и добре работа“, каза още тя.

Колегите в маришкия басейн са изключително важна част от енергетиката на България, ние не бихме могли да работим нормално без този тип мощности. Те трябва да бъдат спокойни, кандидатстваме по механизъм за капацитет, обясни още Петкова и подчерта, че те произвеждат до 40% от енергетиката в страната, а през зимата този процент достига до 60%.