Църквата против проекта за площад „Св. Неделя“

0
151
Снимки: Дневник

Така ще прекъсне църковният живот в нашия храм, каза пратеникът на софийската митрополия отец Кирил Попов на обсъждане в Съюза на архитектите

Спечелилият международен конкурс на Столичната община проект на арх. Фуксас за площад „Света Неделя“ беше определен като непригоден за църквата. Това обяви отец Кирил Попов, енорийски свещеник в храм „Света Неделя“ на обсъждане в Съюза на архитектите в България (САБ), като отбеляза, че е пратеник на Софийската митрополия. Отец Кирил уточни за „Дневник“, че е бил изпратен от викарийния епископ на Софийската митрополия Поликарп Белоградчишки да огласи това становище.

Свещеникът подчерта, че отношенията на Софийската мотрополия със Столичната община, която организира конкурса и обяви победителя на 29 ноември, са добри и не иска да създава проблеми, а предлага да се потърси по-добро архитектурно решение за площада. Според него спечелилият проект може да е добър и харесван, но може да бъде приложен навсякъде другаде, но не и на този църковен площад.

Отец Кирил Попов

„Този проект за нас е непригоден, защото той прекъсва църковния живот в нашия храм. „Света Неделя“ става един вид музей-църква и около него един огромен плочник, което е неприемливо. Затова моля за разум и нека Бог помага на всички ни, защото казано е: „Ако Господ не съзида къщата, напразно биха се трудили зидарите!“, заяви пред архитектите отец Кирил.

Доводите на отец Кирил са, че по проект ще бъде ограничен достъпът до храма, защото естакадата пред входа му ще бъде премахната, а цялото пространство ще е забранено за коли, дори със специален режим като линейки. Така става невъзможно кола да приближи до входа на катедралния храм.

„Как Негово светейшество и митрополитите ще идват“, запита той. Свещеникът добави, че на този площад, освен Богословският факултет се намира и Софийската митрополия, където живее партиарх Неофит. В проекта на Фуксас се предлага да се затвори подхода към сградата на митрополията откъм площада и да се пробие нов вход от страната на ул. „Цар Калоян“, обясни отец Кирил.

„Предлага се Негово светейшество вече да не влиза в патриаршеския си дом от площад „Света Неделя“, а от ул. „Цар Калоян“, като това налага реконструкция на целия двор на Софийската митрополия. Кому е нужно това?“, възмути се свещеникът.

Ако проектът на Фуксас се осъществи, щяло да се наложи патриарх Неофит да се провира между стъклените осветителни тела, за да стигне от Софийската митрополия, където живее, до катедралния храм „Света Неделя“.

Свещеникът предупреди, че извършването на археологически разкопки в непосредствена близост до катедралния храм са опасни за неговата стабилност. Преди повече от 30 години е имало слягане на земни маси северозападно от храма и се е наложило те да се укрепят с подземни бетонни колони.