Бившият депутат от БСП Юрий Борисов разпитан като свидетел по делото за шпионаж, пуснали го

0
57
Граждани протестираха срещу манипулацията с историята Снимка: 24 часа

Няма да му повдигат обвинение засега

Юрий Борисов, бивш депутат и главен редактор на изданието на БСП в. Дума,  е бил разпитан като свидетел по дело за шпионаж в полза на Русия и пуснат. Все още разследването се води срещу неизвестен извършител. Днес няколко членове на движение „Русофили“ бяха разпитани по това дело и освободени. Бяха извършени претърсвания и изземвания в домовете им.

Следствените действия на 9 септември, когато през 1944 г. бе извършен комунистическият преврат в България срещу законно избрано демократично българско правителство благодарение на съветската окупация,  съвпаднаха с откриване на изложба на руското посолство „75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма“. Българското МВнР реагира остро срещу манипулаците на историята.

На изложбата, която бе посетена основно от политици на БСП, руският посланик Анатолий Макаров поиска българско-руска комисия да изчисти спорните моменти в историята и заяви, че докато се работи по съвместни проекти, Русия е получила изстрел. В същото време граждани протестираха пред руския информационен център с плакати „Русия е поробител“, „Окупацията не е освобождение“ и „Сталин не е освободител“.